Асен Василев, министър на финансите, в седмичното обзорно политическо предаване

...
Асен Василев, министър на финансите, в седмичното обзорно политическо предаване
Коментари Харесай

Асен Василев: Президентът Радев не ми е поръчвал нищо

Асен Василев, министър на финансите, в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 3-ти юли 2021 година, съобщи позиции по следните тематики:

Кой е Асен Василев?

Беновска означи, че изявлението е записано на 2-ри юли, заради неспособност на Асен Василев да взе участие онлайн в предаването на 3-ти юли. Водещата подари на министъра на финансите здрава българска алена ябълка с пожелания да бъде потребен във втория си мандат на длъжностен министър и да няма изгода в това ръководство. Василев благодари за пожеланието и съобщи, че се надява посредством дейностите си да демонстрира, че изгода няма.

Водещата помоли Василев да опише малко за себе си - къде е роден, кои са родителите му, кой е най-яркият му детски спомен - с цел да се приближи до хората. Министърът на финансите показа, че е роден в Хасково през 1977 година, родителите му са инженери. Учил е в Хасковската езикова гимназия и без нито един частен урок е съумял да замине за Харвард с цялостна стипендия. 4 години по-рано от същата гимназия към Харвард потегля Пламен Йорданов, а от неговия випуск още двама. Беновска попита дали с Делян Добрев са се засичали в Хасково, а Василев описа, че са били в една гимназия и са пеели дружно в хора. Водещата попита министъра на финансите дали може да запее нещо. Асен Василев запя “Хубава си, моя горо ”. Беновска го поздрави и му пожела да продължи с ария в политиката.

Политически пристрастия; Десетилетието на пропуснатите благоприятни условия

“Прави ми усещане, че проявявате апатичност, като че ли, към политиката. Имате ли политически пристрастия? За Вашия сътрудник и другар Кирил Петков излезе, че е симпатизант на Демократична България ” попита Беновска. Василев съобщи, че в никакъв случай не е членувал в партия, а и няма такива планове. “Винаги съм подхождал към моето присъединяване в обществени функции чисто експертно ” сподели Василев и изясни, че желае да се постави ред и надзор в министерството на финансите и да се работи почтено, с цел да се подреди стопанската система на страната. Според министъра България има голям капацитет, който през последните години не е употребен и окачестви последното десетилетие като “десетилетието на пропуснатите благоприятни условия ”. Беновска означи, че някои настояват, че тридесетилетието е на пропуснатите благоприятни условия. Василев счита, че поколението на неговите родители е направило доста, само че и доста не е направило - изразило е позиция за прекосяване през тежката икономическа рецесия, България влиза в Европейски Съюз и се интегрира в международната стопанска система и международните политически формати, което е дало късмет на неговото потомство да работи на равни начала с Германия, Франция, Англия. Той означи, че преди 98 година е имало големи опашки пред посолствата за излизане отвън страната на екскурзия, а в този момент се пътува с персонална карта. “Формално ние сме равни. Ментално, организационно като страна ние, към момента, седим в този интервал преди 98 година и чакаме някой нещо да ни каже отнякъде, вместо да вземем ориста си в лични ръце, да си оправим къщичката и да потвърдим, че можем ” разяснява Василев.

Американската мечта; Компании за ценообразуване на самолетни билети

Беновска прикани министъра на финансите да разбие или удостовери мита за Американската фантазия и това, че който отиде там, става процъфтяващ. Василев акцентира, че дали ще успееш, или не в Америка - е в ръцете на всеки един човек и в случай че човек работи и желае да реализира нещо няма по какъв начин да избяга от шанса. Водещата цитира мъдростта, че шансът идва при квалифицирания. Василев удостовери и разяснява, че в случай че работиш и имаш шанс, ще живееш обикновено, ще постигнеш задачите си. Водещата означи, че министърът на финансите е приключил стопанска система в Харвард и по-късно е специализирал бизнес администрация и право, основава три компании в областта на ценообразуването на самолетни билети. “Everbread е една от петте компании в света, които ценообразуват самолетни билети, отчасти финансирана от националния фонд за научни разработки на Сингапур и от първия вложител в Скайп. Какви бяха сделките Ви с държавното управление на Сингапур? Как успяхте? Какво им предложихте - фючърсни контракти, дялове? Какъв беше размерът на инвестицията? ” попита Беновска. Василев изясни, че те са влезнали с дялово присъединяване към 1 милион $ - към 15 %. Водещата попита министъра на финансите от кое място е взел тези 6 милиона капитал. Министърът изясни, че това е оценката на сдружението, а държавното управление влиза в сдружението с 1 милион $. По отношение на вложителя в Скайп Василев означи, че са се разделили заради различия по какъв начин да се ръководи сдружението. Министърът показа, че е бил в сдружението от 2009 до 2013 година. Беновска попита Василев дали е водил каузи във Англия за 9 милиона английски лири. Василев отхвърли и изясни, че откакто е напуснал сдружението, са решили да затворят британското поделение, което е имало дължими суми към сдружението.

Снабдяване на Китай със самолетни билети; Как се съумява?

Водещата означи, че Кирил Петков е споделил, че Асен Василев доставя целия китайски народ със самолетни билети. Василев изясни, че имат контракт за лицензия и техният програмен продукт за ценообразуване се употребява в Китай и всички билети, които се издават в Китай за интернационалните пътувания, употребяват тяхната технология. Беновска попита процентно какъв е оборотът, който идва от Китай към сдружението. Василев отговори, че все още е 40 %, работят и със Съединени американски щати и стартират да развиват европейския пазар. Беновска попита министъра на финансите по какъв начин съумяват с Кирил Петков, тъй като младежите слушат и си показват по какъв начин и те ще съумеят. Василев счита, че няма рецепта за триумф, само че би трябвало да се открие проблем, който доста хора имат и по-късно да се откри неповторим метод за решаването му. Беновска добави, че решаването на казуса би трябвало да работи и в твоя изгода, с цел да може човек да печели и да се развива. Министърът на финансите акцентира, че намирането на по-добро или по-евтино решение от другите на пазара, носи парите. Василев разяснява, че в България се приема, че в случай че се провалиш един път, се проваляш за цялостен живот, до момента в който в Америка Хенри Форд е банкрутирал 5 пъти, само че е пробвал, не е успявал и все пак не се е отказвал.

“Богат ли сте? ” попита Беновска и акцентира, че това не е непристоен въпрос. Министър Василев отговори, че има задоволително пари, с цел да не се усеща обезпокоен, а и благосъстоянието е съгласно потребността на човек.

Личен живот; Любовта и политиката

Василев поздрави своята майка по случай рождения ѝ ден. “Много благодаря за моралните устои, които са заложени от майка ми в мен ” сподели министърът. Беновска попита министъра дали има жена до себе си, а той отговори, че няма, тъй като в случай че има човек до себе си няма да влезе в министерството на финансите по метода, по който влиза в този момент, само че е имал няколко дами до себе си. “Какво е любовта за Вас? Нека да не я разбираме безусловно сред мъж и жена ” попита Беновска. “Любовта е моментът, в който сваляш всички маски и се доверяваш изцяло на индивида до теб ” отговори Василев. “Това не е ли годна максима и за политиката? ” попита Беновска. Василев счита, че е тъкмо противоположното в политиката, където се поставят доста маски. Той изясни, че политиката наподобява на лекарската специалност - би трябвало да се внимава да не се предозира и убие пациентът. Василев акцентира, че обществото е в ролята на пациент. Министърът на финансите акцентира, че неприятните неща се случват, когато някой политик ги е отбелязал, само че не са подхванати ограничения за оправянето с тях.

Параметрите на маскирането; Американският телефон

“Споделихте ли с президента Радев, когато той Ви предложения, какви са параметрите на Вашето маскиране, в случай че мога по този начин да се изразя? ” попита Беновска. Василев отговори, че е споделил на президента каква е неговата работа, какво счита, че би трябвало да се направи и с какъв екип. “Аз не одобрявам телефонни позвънявания ” акцентира Василев. Беновска означи, че министърът на финансите има американски телефонен номер, само че когато е бил министър на стопанската система, енергетиката и туризма, е имал и български номер, само че в този момент той не е деен. Василев изясни, че го е спрял през 2014 година, само че въпреки всичко има български длъжностен телефон. Министърът на финансите изясни, че има безвъзмезден интернет в проекта си за 170 страни, а това не може да бъде препоръчано от български оператор. Министърът на финансите акцентира, че държи публицистите да минават през неговите пр-и.

Разговорите с президента Радев; Данъци, годишни доклади и “Лукойл ”; Данък добавена стойност при импорт

“Какво Ви помоли, да не кажа, сложи като изискване? Каква беше неговата позиция за това какво би трябвало да вършиме Вие като финансов министър в този длъжностен кабинет? ” попита Беновска за диалога с президента Радев. Василев отговори, че е получил поддръжка от президента и се е съгласил с неговите оферти - да се вдигне събираемостта, да остане страната със постоянни финанси, да се спрат течовете на публични средства, да се затегне дисциплината в разходната част. “Аз не желая страната да печели, а дейно да построява средата, която разрешава на компаниите и хората да печелят ” акцентира Василев. Беновска попита министъра на финансите дали е образец за построен модел за дейно печелене, имал ли е офшорни компании, къде си заплаща налозите и поддържа ли България с платени налози. Министърът на финансите отговори, че постоянно си е плащал налозите в страната, с изключение на когато е учил и работил в щатите. Той показа, че от 2007 година прави комерсиална активност в страната и е платил няколко милиона лв. налози. “За разлика от “Лукойл ”, който не си разгласява годишния доклад, стачкува Вашият сътрудник Кирил Петков, че не му вписват в комерсиалния закон измененията в ББР ” разяснява Беновска и напомни, че санкцията е 5000 лв.. Василев акцентира, че това би трябвало да се отстрани и да няма такава алтернатива. Министърът на финансите означи, че сега тече инспекция в “Лукойл ”. Василев изясни, че има 1,5 милиарда в допълнение средства докрая на годината се дължи на прихода от Данък добавена стойност при импорт - 160 милиона са осъществени в митница Бургас, откогато е влезнало служебното държавно управление.

Румен Спецов; Проверка от прокуратурата

Беновска разяснява, че фигурата на Румен Спецов е провокирала огромен възторг, въпреки това някой да спортува да не е нещо извънредно впечатляващо. Водещата попита Василев къде са разкрили Спецов. Министърът на финансите описа, че са се срещнали в София по линия на разузнаване на особени случаи в Национална агенция за приходите - организация, която е била оглавяване от Спецов. Василев продължи с това, че Петков е бил впечатлен от това, че данъчен контрольор приказва британски, работи добре и има доверието на непознатите сътрудници.

Беновска разяснява случая с компанията със “сламен ” човек на Спецов и означи, че Василев мъдро трансферира инспекцията на компания на основния прокурор, знаейки, че нищо няма да излезе, с цел да може след това да се каже, че няма нарушаване. Василев означи, че в случай че инспекцията е била направена от министерството на финансите, ще се сметне, че министерството го покрива, в случай че се пусне инспекция на инспектората на Национална агенция за приходите да ревизира изпълнителния шеф, е смешно. Министърът на финансите акцентира, че самостоятелна информация може да има прокуратурата, а Гешев се държи извънредно неутрално. Василев е убеден, че в случай че се открият нарушавания, ще бъдат подхванати дейности.

Култ към Русия или Щатите?; Херо Мустафа

Водещата означи, че преди се е живеело в фетиш към някогашния Съветски съюз, а в този момент култът е към Щатите. “Всички министри отидохте под строй, опънахте ръце по кантовете, застанахте до госпожа Херо Мустафа, тя взе, че отиде в Национална агенция за приходите. Харесвам екстравагантните действия, само че това не беше ли доста политически екстравагантно? ” попита Беновска. Василев съобщи, че не счита по този начин и не мисли, че има фетиш към щатите, тъй като сме част от Европейски Съюз, имаме стратегическо партньорство със Съединени американски щати по линия на НАТО и това не нарушава връзките с Русия, тъй като огромна част от вложенията са съветски, туристите са съветски. “Уравновеси везните, което е добре за България ”, която се намира в комплициран геополитически район и страната има потребност да си приказва с всички равнопоставено - разяснява Василев. Той акцентира, че страната е суверенна и би трябвало да си пази своя интерес, без значение дали против щатите, Русия или Германия. Беновска попита министъра на финансите какво е търсила Херо Мустафа в Национална агенция за приходите, а той изясни, че предлагането е негово, с цел да се срещнат с Румен Спецов, защото са имали потребност от методическа помощ по какъв начин да се борят с трансферно ценообразуване, с приключване на налози към офшорни дестинации. Василев съобщи, че методическа помощ получават и от Холандия, което също е заварено съглашение, а сега се изготвя съглашение с Франция по линия на митниците.

Законът “Магнитски ”

Беновска означи, че от отчета от 1-ви юли на Съединени американски щати се схваща, че сме страната е във второто равнище по несправяне с миграция, корупция и тн. “Виждате … държат се като началници ” сподели Беновска. Василев съобщи, че те си пазят интереса, както и Русия, която не е задала закон, само че желаят да бъдат върнати 800 милиона за “Южен поток ”. Министърът на финансите акцентира, че Америка също не е задала закон, а споделя, че в случай че България желае да работи с американски банки и да употребява системата Swift, би трябвало да спре работата с избрани лица. Беновска акцентира, че Лаура Кьовеши е декларирала, че законът “Магнитски ” не е годен на територията на Европа. Василев означи, че законът не се съблюдава на територията на България, само че държавни сдружения, които работят с хора в листата “Магнитски ” не могат да вършат интернационалните преводи, тъй като цялата разплащателна система е американска. Беновска акцентира, че това е внимателен метод за насила. Министърът на финансите разяснява, че в интернационалните връзки има заложени действителности и България би трябвало да отстоява позицията си, само че отчитайки действителностите.

Проверка на висши лица от ГЕРБ

Беновска попита дали е правилно, че Национална агенция за приходите прави инспекции с изключение на на Спецов, по “Магнитски ”, ревизира в качеството им на физически лица от висшите редици на ГЕРБ, техните съпруги и доближени лица. Василев изясни, че е направен лист на огромните възложители на публични поръчки и се е пуснало на изпълнителните шефове и бордове инспекция. Компаниите, които са получавали поръчки по същия метод, тези с огромна касова наличност и хора, за които има подадени сигнали, също се ревизират. Беновска означи, че някогашни министри от ГЕРБ и народни представители, функционери от висшето управление на ГЕРБ и техните съпруги не влизат в тази категория. Василев съобщи, че се организира инспекция на Владислав Горанов по сигнал на Васил Божков. Водещата акцентира, че и Борисов попада в сигнала. Министърът на финансите отговори, че е наредил този сигнал да бъде тестван, както и всички останали. Василев съобщи, че в случай че се смени закона за данъчноосигурителната загадка се промени, ще се огласят резултатите от инспекциите. Той акцентира, че всички сигнали се ревизират, както и този против Бойко Рашков за жилищата. По отношение на анонимните сигнали министърът съобщи, че в случай че човек е чист, няма от какво да се опасява от инспекцията, самият той е бил проверяван.

Актуализация на бюджета

Беновска акцентира, че служебното държавно управление сега прави актуализация на бюджета и май няма желание да си потегля скоро. Василев отговори, че това са нормалните периоди за извършване на тези действия. “Казахте, че Вие сте показали Спецов, че Радев Ви е показал Вас. Казахте, че и Вие сте събрали екип, който работи по бюджета сега ” означи Беновска. Василев съобщи, че неговият екип е в действителност екипът на министерството на финансите.

Допълнителни помощи

Водещата означи, че Василев и Гълъб Донев имат несъгласия по въпроса за пенсиите. Министърът на финансите съобщи, че нямат несъгласие, само че е значимо тези спомагателни 50 лв., които се дават, би трябвало да бъдат заложени в бюджета до края на годината и следващата година и това да бъде направено по обективен метод по отношение на всички законодателства и процеси. Беновска означи, че министерството на финансите прави предложение за актуализация на бюджета, само че няма национално заседание. Василев изясни, че когато пристигна парламент, ще вземат отношение и новият кабинет ще реши дали да го внесе, или не. Министърът на финансите акцентира, че се чака усложнена епидемиологична конюнктура през есента и по тази причина би трябвало да бъдат планувани разноските в бюджета, тъй като наследеният бюджет в бил с планувани разноски до март месец и досега се вършат фокуси да се намират пари.

Преизпълнение на годишния проект

Беновска разяснява, че от отчета на финансовото министерства излиза наяве, че годишният проект е надвишаващ с към 50 %, а Василев дава обещание с 1,5 милиарда преизпълнение за второто полугодие. Министърът на финансите изясни, че Национална агенция за приходите и Митници при започване на годината залагат годишен проект и при влизането му в служба, двете институции са събрали тъкмо толкоз, какъв брой са планували и от този момент до момента Митници са събрали 300 милиона повече от проекта, Национална агенция за приходите 400 милиона повече. “Ако продължим с тези темпове да вървим, ще се събере 1,5 милиарда до края на годината над това, което е планувано и на база, на което е изработен бюджета ” сподели Василев. Той изясни, че това се дължи на по-добрия вървеж на стопанската система.

Кредити за дребния и междинен бизнес

Беновска отвори тематиката за заемите за дребния и междинен бизнес. Водещата прикани да ревизират какъв брой юридически лица са могли да отговорят от дребните на тези условия и са получили заем. Министърът на финансите сподели, че отчетността на банките на тримесечна база. Водещата означи, че програмата е стартирала на 15 юни и отчетността може да се направи на 15 септември, а тогава не се знае кой ще е на власт. Министърът на финансите акцентира, че хората ще продължат да получават безплатни помощи. Беновска прочете, че шефът на Национална агенция за приходите е дал на състезателен клуб 100 000 лв. и този клуб би трябвало да има подобен оборот за предния месец, с цел да бъде финансиран. Василев акцентира, че заповедта е на база стратегия “Конкурентоспособност ”, а и допуска, че сдружението дава отговор на поставените условия.

Планът за възобновяване и резистентност

Водещата попита министъра какво вършат по проекта за възобновяване и резистентност. Василев съобщи, че министерството на финансите има техническа роля - по какъв начин ще се регистрират средствата, по какъв начин ще се раздават и така нататък Министърът съобщи, че проектът ще е подготвен в много близки периоди.

Влизане в Еврозоната

“Брошката на Владислав Горанов - влизането в Еврозоната ” означи Беновска. Василев разяснява, че извършват решение на Министерски съвет от 2020 година, в което е заложено до 30 юни да бъдат признати техническите елементи по какъв начин би се случило влизането в Еврозоната през 2024 година. Водещата попита дали министерството има някаква заложена задача по техническия проект. Министърът на финансите изясни, че подготвянето на проекта е задачата в съгласуваност с всички други организации - Българска народна банка, Комисия за финансов контрол, Агенция ДАНС и така нататък. Василев акцентира, че задачата е свършена и постоянно държавно управление би трябвало да реши какви са идващите стъпки.

9 дни до изборите

“Остават Ви 9 дни до изборите. Какъв е Вашият проект за тези 9 дни? Какво ще свършите още? ” попита Беновска. Министърът на финансите отговори, че би трябвало да завършат актуализацията на бюджета, с цел да е подготвен за внасяне в Народното събрание. Обществено разискване ще има идващия четвъртък за публичните поръчки In house с елементи кое по какъв начин се случва и какви законови и подзаконови актове би трябвало да бъдат изменени, с цел да се спре теча през In house. Беновска означи, че министърката на районното развиване е удовлетворена след промяната на управлението на АПИ. Василев разгласи, че не е задоволен, тъй като не може без социална поръчка да се харчат запаси. Водещата разяснява, че шефът на АПИ е обяснил, че сметките на АПИ са в Българска народна банка и са под предписание на министерството на районното развиване. Василев съобщи, че въпросните 1,3 милиарда са усвоени от същата сметка и в случай че има контракти, които са раздавани в нарушаване, би трябвало да се стигне до прокуратура. Министърът на финансите разяснява, че Сметната палата е разкрила големи злоупотреби и самата тя е алармирала прокуратурата, и сега тече инспекция. Василиев добави, че ще взе участие на още едно събиране на европейските министри на финансите преди 11 юли.

Доверието на хората и подаръците

Беновска прикани Василев да показа това, което е значимо за него, с цел да могат хората да му имат доверие. Министърът на финансите съобщи, че главното нещо, което е значимо за всеки един министър на финансите, е да упражнява контрола и да се подсигури, че хазната се цялостни без приходните организации да се употребяват като бухалки.

Водещата подари книгата си с изявлението ѝ с Ахмед Доган, а Асен Василев сподели, че подаръкът е обвързван с това, че Беновска е декларирала, че компанията ѝ е 10 години на загуба. Беновска си призна, че е излъгала, с цел да влезе в кожата на най-зле стоящите бизнеси, с цел да се даде ясно пояснение дали може дребните, които са на загуба, да бъдат подкрепени. Асен Василев сподели, че е подбрал книгата “Как великите икономисти биха разрешили ежедневните ви проблеми ” с благопожелание за 10 печеливши години в бизнеса. Водещата прикани да създадат обществено изтегляне на заем, с цел да стане опит онлайн.

Така приключи диалогът сред Асен Василев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 3-ти юли 2021 година

Източник: novini247.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР