Георги Гатев © Красимир Юскеселиев Още по темата Бойко Рашков

...
Георги Гатев © Красимир Юскеселиев Още по темата Бойко Рашков
Коментари Харесай

ВАС окончателно отне достъпа до секретна информация на Георги Гатев

Георги Гатев

© Красимир Юскеселиев Още по тематиката
Бойко Рашков изнесе стряскащи данни за престъпления при потребление на СРС

Изслушването в Народното събрание стартира със скандал и приключи със закани към ръководителя на Бюрото за надзор върху СРС
6 дек 2017
Българска социалистическа партия желае чуване на Бойко Рашков за нелегално подслушване и около абсурда " Георги Гатев "
24 ное 2017
Георги Гатев стигна до съда с тъжба поради отнетия му допуск до секретна информация

Атаката е против Националното бюро за надзор върху СРС от прокуратурата и ДАНС е неприемлива от позиция на правовия ред
7 сеп 2017
Тия приказки още веднъж не са за по телефона

Кой не желае да има надзор над подслушването
18 авг 2017 Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на зам.-председателя на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства Георги Гатев против решението на ДАНС за лишаване на разрешението му за достъп до класифицирана информация. Това заяви пред " Капитал " юрист Александър Кашъмов, който съставлява Гатев пред съда. Тъй като решението (написано от арбитър Милка Панева) е секретно, то не е качено на уеб страницата на съда. Адвокат Кашъмов съобщи, че ще може да направи коментар всъщност другата седмица, откакто се запознае със правосъдния акт, който се намира в секретното деловодство на съда.

Допускът на Георги Гатев беше лишен през лятото на 2017 година след намесата на прокуратурата, която сезира ДАНС с изказвания, че Гатев е съветвал обвинени и подсъдими по какъв начин да подават заявките си пред бюрото. От своя страна ДАНС лиши позволява на Гатев, а ДКСИ удостовери решението на организацията. Георги Гатев, който е юрист по специалност и беше член на Висш съдебен съвет (2007 - 2012 г.), апелира пред Върховен административен съд, като направи искане съдът да изиска преписката, по която се е произнесла ДКСИ, с цел да може да се реши на база на какви обстоятелства е взето решението на комисията. С решение от през вчерашния ден съдът е отхвърлил жалбата му, претекстовете на са известни.

Най-вероятно въпросът ще продължи в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург.

След окончателното решение на висшата инстанция по административни каузи Георги Гатев на процедура би трябвало освободи местоработата си, защото не може да извършва служебните си отговорности без допуск до класифицирана информация. Това значи, че Народното събрание ще би трябвало да избере негов правоприемник.

Атаката против Гатев пристигна, откакто той и ръководителят на бюрото Бойко Рашков влязоха в спор с основния прокурор и ДАНС поради практиката на двете институции в подслушването и следенето. Рашков в прав текст упрекна прокуратурата, че попречва работата на бюрото.

В разгара на абсурда предишното лято имаше доста мнения в поддръжка на Гатев с оглед неприемливия метод, по който прокуратурата и ДАНС се намесват в работата и кадруването на един орган, определен от Народното събрание за да реализира надзор за законосъобразното използване на СРС. В този смисъл да вземем за пример Висшият адвокатски съвет в декларация съобщи, че " самостоятелният държавен орган Национално бюро за надзор на специфичните разследващи средства би трябвало да остане неподвластен на въздействието на останалите институции, изключително на тези, върху които бюрото по закон следва да упражнява надзор ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР