Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество, Facebook. Заглавието

...
Георги Ангелов, старши икономист в Институт Отворено общество, Facebook. Заглавието
Коментари Харесай

Георги Ангелов: България трябва да постави на Лукойл това важно...

Георги Ангелов, старши икономист в Институт " Отворено общество ", Фейсбук. Заглавието е на редакцията на ФрогНюз.

 

, че обмисля да продаде бизнеса си в България. Това не е учудващо - по същия метод Лукойл продаде и рафинерията си в Италия когато беше неразрешен вносът на съветски нефт. В България също наближава краят на вноса на съветски нефт - дали през март или октомври, очевидно ще е през 2024 година

В Италия също имаше закани, че в случай че спре съветският нефт рафинерията ще спре и цените на горивата ще се вдигнат до небесата. Това не се случи. Нещо повече, в - в случай че рафинерията спре, държавното управление неотложно ще поеме нейното ръководство. Подобно нещо направи и Германия с рафинерията на Роснефт, който отхвърляше да премине на неруски нефт - и сега тази рафинерия се ръководи от немското държавно управление, което интензивно търси покупател. Опитите на съветски петролни компании да изнудват европейски държавни управления удариха на камък.

Продажбата на бизнеса на Лукойл в България има няколко аспекта. От една страна, това е стратегически актив, значим за националната сигурност. Но още по-важно е, че бизнесът е отвесно интегриран, което препятства конкуренцията на пазара на горива. В един и същи притежател са както рафинерията, по този начин и съвсем всички хранилища на едро, по този начин и много бензиностанции.

Не бива да се позволява тази отвесна интеграция да продължи, без значение кой е притежател. Като изискване за разрешаване на договорката , е разумно Комисията за защита на конкуренцията (или Парламентът) да наложи наложителни условия за продажба на най-малко 80% от складовете на едро и бензиностанциите (при това, складовете на едро не трябва да са в един и същи притежател, а в най-малко няколко конкурентни фирми). По този метод отвесната интеграция ще се отстрани и пазарът на горива ще стане по-конкурентен.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР