Георг ГеоргиевЗам.-външният министър Георг Георгиев излезе с позиция срещу спорния

...
Георг ГеоргиевЗам.-външният министър Георг Георгиев излезе с позиция срещу спорния
Коментари Харесай

МВнР: Луковмарш е срамна провокация и ще навреди на имиджа на България

Георг Георгиев

Зам.-външният министър Георг Георгиев излезе с позиция против противоречивия Луковмарш, в която го разгласи за срамна провокация и посочи заплахата за имиджа на България В позицията против идното шествие на националисти, публикувана от пресцентъра на Министерство на външните работи, се споделя: " В качеството си на народен координатор за битка с антисемитизма на държавното управление и по отношение на едно обезпокоително и, мога да кажа, значително срамно събитие, което се задава, а точно – Луковмарш, плануван за събота, декларирам: Българският народ е посочил през годините, че неговата приемливост и опция да живеят дружно на една територия разнообразни представители на раси, нации и етноси, е непоколебима и не би търпяла каквото и да било изместване на етническия модел, построен през толкоз доста епохи ". Георгиев акцентира, че през 1943 година България устоява на нацисткия напън и не предава на концентрационните лагери своите евреи. По думите му 50 години българският народ сполучливо устоява и на репресиите, натиска и терора на комунистите. " Не имам вяра, че и през днешния ден българският народ ще се поддаде на една провокация, която цели да ни върне в едни мрачни времена и да ни накара да почитаме хора, които по една или друга причина са били съпричастни с един от най-мракобесните режими в човешката история. И тук слагам безспорен знак за тъждество сред всички тоталитарни диктатури, полагали под принуда свободния дух и опцията човек да живее съгласно опциите и желанията си ", добавя зам.-министърът. Той акцентира, че доста би се радвал, в случай че този марш на омразата и на проявлението на една неприсъща на България страна, не се организира - изключително в подобен значим за историята ни миг, в който може да заплаши нейната известност и интернационален имидж и да ни отклони от европейския път, по който се движим.
" Обръщам се към всички партии и представители, да не спекулират с тематиката и да не се пробват по какъвто и да е метод за съмнителна краткотрайна полза и дял да употребяват този мотив и той да става и да дава опция, пробвайки се да порицателен един тоталитарен човек или режим, да оправдаваме различен. Защото както споделих и по-рано, всички те са коствали човешки животи. Всички те са сложили страната в едно срамно състояние, от което обаче тя постоянно е съумяла да излезе и да покаже, че това не е нейната същина. Надявам се, че в събота няма да станем очевидци на едно такова събитие, което да сложи срамно леке ", декларира още заместникът на Екатерина Захариева. Според него това е провокация, която се пробва да ни върне в едни мрачни времена и да ни накара да почитаме хора, които по една или друга причина са били съпричастни с едни от най-мракобесните режими в човешката история. " И най-после, доста бих се радвал, в случай че този марш на омразата и на проявлението на една страна, която е безусловно неприсъща на България и българите, не се организира, изключително в подобен значим исторически за страната ни миг, в който би могъл съществено да заплаши нейната известност и интернационален имидж ", приключва позицията на Георги Георгиев.
Вчера от Българска социалистическа партия излязоха с послание към премиера Бойко Борисов, в което го попитаха ще оправдава ли фашизма, позволявайки Луковмарш. По-късно от левицата изтриха от текста скандално изречение за Народния съд. Междувременно от ГЕРБ излязоха с декларация, в която обявиха, че министър председателят и партията в никакъв случай и по никакъв метод не са се солидаризирали с Луковмарш и осъждат пропагандирането на политическо принуждение. Самият Борисов още не е коментирал персонално.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР