Геомагнитни бури ни тормозят от няколко дни и ще продължат

...
Геомагнитни бури ни тормозят от няколко дни и ще продължат
Коментари Харесай

През уикенда ще стане страшно! Магнитни бури докарват инфаркти и инсулти

Геомагнитни стихии ни тормозят от няколко дни и ще продължат да ни въздействат до петък в това число. Плазмените частици от последното слънчево изригване са достигнали Земята и това е повода за разстройствата, написа Труд бг.

Над България те са регистрирани още в сряда през нощта сред от 0 до 3 ч. За 24 часа скоростта на слънчевия вятър към Земята под въздействие на “дългоживуща слънчева магнитно дейна област” е повишена от 450 км/с до към 570-580 км/с. Вчера тя бе почти 570 км/с и се чака да мине 600 км/с, сочат данните на Центъра за безоблачен и слънчево-земен мониторинг към Българска академия на науките. Във връзка с това най-интензивнище бъдат “изригванията” в петък, когато съвсем през целия ден ще се регистрират дребни магнити стихии, демонстрира прогнозата на gismeteo.com. Бурище има и през днешния ден в часовете до обяд. Учените чакат те да са със междинна мощ.

И това е забавно! Проф. доктор Христо Мермерски: След великденското преяждане би трябвало да има най-малко 3 дни пост. Четете още забавни вести и потребни препоръки за вашето здраве на най-полезния здравен уебсайт Zdrave.to.

На хората, реагиращи остро на магнитните стихии, се предлага да се въздържат от алкохол, мастни, пикантни и солени храни. Освен това е добре да се пият доста течности, като акцент да се сложи на слаби чайове, плодови питиета и вода. Не бива да се прекалява с физическото натоварване и с кафето. Вместо това се предлага да се прекарва време навън и да се почива при опция. Учените успокояват, че ситуацията въпреки всичко се възстановява и няма условия за нови слънчеви изригвания по посока на Земята в идващите дни.

Медицински проучвания, оповестени в авторитетното научно сп. „ Строук”, демонстрират, че в дните с магнитни стихии се ускорява вероятността от инфаркти и инсулти. Ако пациентът има високо кръвно и нарушаване на целостта на кръвоносните тъкани, може да получи сърдечен или мозъчен удар, изяснява доктор Цветан Ценков. Според него не е инцидентно, че процентно сърдечните и мозъчните удари са повече при климатично стресови обстановки - стихии, урагани, гръмотевици. Лекарите спорят дали има смисъл да се заобикаля ходенето навън в такива дни. Според едната доктрина на хората с пейстмейкър им е неразрешено да излизат на открито по време на магнитни стихии. Същото важи и за тези с високо кръвно, нарушавания на сърдечната активност и душевен болните. Другата гласи, че магнитното поле не може да се избегне.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР