Географията на нашата страна е много интересна. Стара планина я

...
Географията на нашата страна е много интересна. Стара планина я
Коментари Харесай

Кой е бог Хемус

Географията на нашата страна е доста забавна. Стара планина я пресича през цялата територия от запад на изток, а плодородната Тракийска равнина дели Стара планина от тайнствените и красиви Родопи.

Днес Стара планина е известна и като Балкана, само че в антични времена се е наричала Хемус.

За двете планини има доста митове, идващи от тракийската и гръцката митология. Те описват разнообразни истории, в които Хемус и Родопа са в друга настройка между тях, само че постоянно свързани, което подухва асоциации за неделимост и единност сред тях в някакъв аспект.

Легенда за Хемус от древногръцката митология

Според митологията на античните гърци Хемус е цар на Тракия. Произходът му е възвишен. Син е на зимния северен вятър Борей. Овидий споделя, че Хемус се оженил за Родопа, дъщерята на речния господ и тракийски цар Стримон, а майката на Родопа е муза. Техният наследник е Хеброс. Тази легенда за Хемус е разказвана и от Овидий в неговите Метаморфози. Плутарх пък сочи Хемус и Родопа за брат и сестра.

 Кой е господ Хемус

Легенда за Хемус и Родопа

В една от легендите Хемус бил един от олимпийските богове. Наред с всички останали, той бил удивен от хубостта на девойката Родопа и желал тя да му стане жена. Бог Хемус бил доста ревностен към нея и по тази причина постоянно мятал скални парчета, с цел да я скрие от очите на другите богове. Легендата носи, че от тези захвърлени от бога скали ще образували седемте тепета на Пловдив.

Не можела обаче хубост като тази на Родопа да остане скрита и скоро всички заговорили за нея, славата на девойката пораснала, а дружно с нея и ревността на господ Хемус. Той я трансформирал в планина, с цел да не може различен да я похити.

Тракийска легенда за Хемус и Родопа

Във всички митове Хемус постоянно е свързван с Родопа. При траките този факт не прави изключение. Тяхна легенда гласи, че Хемус и Родопа били брат и сестра с възвишен генезис - деца на морски господ. Те постоянно играели дружно. В игрите си се подигравали на боговете, представяйки се за Зевс и Хера и по тази причина злият висш господ трансформирал девойката в планина. Когато я погледнал, Хемус се вкаменил и станал планината Хемус, която през днешния ден назоваваме Стара планина.

Макар за Родопа легендите да са повече и по-поетични, Хемус заема своето място до нея, обогатявайки именитите сюжети.

Вижте още: Легенди от Родопа планина.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР