Генка Шикерова от Свободна Европа взе голямата награда за журналистическо

...
Генка Шикерова от Свободна Европа взе голямата награда за журналистическо
Коментари Харесай

Генка Шикерова и Татяна Ваксберг получиха отличия за антикорупционна журналистика

Генка Шикерова от Свободна Европа взе огромната премия за журналистическо следствие на 2022 година от състезанието „ Червена линия “ на Антикорупционния фонд (АКФ). Специална премия за одобряването на правилата на господство на правото беше връчена и на Татяна Ваксберг, основен редактор на българската редакция на „ Свободна Европа “.

Наградени за журналистическата си работа бяха още Ивайло Станчев и Полина Паунова от „ Капитал “, Лалка Димитрова от „ Дарик “ – Бургас. Кристиян Юлзари получи приз за млад публицист.

Наградите на АКФ се връчват и целят да поддържат публицистите, чиято работа осветлява корупционни практики и хора, които злоупотребяват с въздействието си. Организацията има вяра, че корупцията е главен проблем в България и има отрицателни последствия върху всички хора в страната. С тези награди тя желае да развие общността на антикорупционна публицистика.

получи премията за поредност от материали, представящи слабоизвестни обстоятелства по няколко емблематични случаи - избягването на данъчно облагане от „ Лукойл Нефтохим Бургас “, преодоляването на границата при Г ККП „ Капитан Андреево “, схемите за нагласени търгове в продажбата на дърва за огрев и неяснотите в биографията на служебния енергиен министър.

беше отличена за поредност изявления, които разпространяват съществени понятия от сферата на интернационалното филантропично право, отнесени към войната в Украйна.

Станчев беше отличен поради следствия на АЕЦ „ Козлодуй “, а Паунова за работата си, с която систематично осветлява практики в прорез с върховенството на правото на високите етажи на властта. Наградата за районна публицистика получи Димитрова поради разкриването на казуса с неналичието на надеждна система за идентификация на влизащите в България лица, търсещи протекция.

Юлзари е награден за следствие на злоупотреби със средства в Министерството на младежта и спорта.

Журито на премиите беше с ръководител доцент Георги Лозанов и членове Светлана Джамджиева (главен редактор на Клуб Z), Калин Манолов - публицист, юрист Стоян Мадин и Стефан Кръстев от екипа на АКФ. Общо са били прегледани 36 номинации на публицисти.

„ Без смелостта на публицистите, които непрестанно разкриват пред обществото добре прикрити злоупотреби и несправедливости, битката с корупцията е невъзможна. Това е посланието на премиите и вярата ни е, че с тях отдаваме дължимото на основния принос на журналистическата общественост за разкриването и противодействието на корупционните практики “, сподели шефът на АКФ Бойко Станкушев.

Церемонията по връчване на наградите се организира в петък, 9 декември, което е Международният ден за битка с корупцията. Конкурсът „ Червена линия “ се провежда с поддръжката на фондацията „ Америка за България “.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР