Генезисът на сегашния проблем с руската църква е заложен още

...
Генезисът на сегашния проблем с руската църква е заложен още
Коментари Харесай

Преподавател по канонично право: Проблемът с руската църква е заложен в съветската епоха

" Генезисът на настоящия проблем с съветската черква е заложен още в онази руска ера. През 70-те и 80-те години тези поместни православни църкви, които попадат под въздействието на Съветския съюз стартират да учредяват епархии в Западна Европа и Америка в диаспората ", сподели пред Euronews Bulgaria преподавателят по канонично право проф. Дилян Николчев.

" БПЦ също учредява такава епархия в Западна Европа по предложение на Западноевропейския митрополит Симеон, който е сътрудник на Първо основно ръководство на строго конфиденциален щаб под непознато име. Първият мотив е да се поддържа националното съзнание на българите, а вторият – да се улесни работата на Първо основно ръководство в Западна Европа. Не се съмнявайте, че са сходни причините на останалите поместни православни църкви и най-много на някогашните руски служби за въздействие в други страни ", разяснява той.

" Архимадрит Васиан се опира на уставите на Руската православна черква от времето на разпадането на Съветския съюз, когато е вкаран напълно съзнателно един текст, в който се споделя, че лица от православна вероизповед, живеещи в Съюз на съветските социалистически републики попадат под юрисдикцията на Руската православна черква, както и лица, които непринудено живеят в чужбина. Това е надълбоко погрешно от канонична позиция, тъй като православната черква споделя, че юрисдикцията не е върху лица, а върху територии. Представете си българин да живее в Русия и да споделя, че е под юрисдикцията на БПЦ. Това каноните го изключват изрично ", изясни преподавателят.

" Руската черква се намира в каноничния диоцез на БПЦ, тъй че основавайки се на Закона за вероизповеданията, БПЦ и държавните институции би трябвало да намерят ключа за това решение, само че във всички случаи църквата би трябвало да бъде отворена за вярващите ", счита проф. Николчев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР