Генетично модифициран организъм, съкратено ГМО е организъм, чийто гени са

...
Генетично модифициран организъм, съкратено ГМО е организъм, чийто гени са
Коментари Харесай

Ето как да разпознаете ГМО плодовете по етикета

Генетично модифициран организъм, кратко ГМО е организъм, чийто гени са съзнателно изменени от индивида. Като синоним се употребява също по този начин понятието трансгенен организъм. ГМО е организъм, като се изключи човешкия, който е подложен изкуствено на генетична смяна, без това да е настъпило при естествени условия.

Според инструкция 2001/18/CE на Европейската Общност Генетично модифицираният организъм е организъм с променен генетичен материал, който не е осъществен чрез естествено размножаване и/или съчетание на индивидите.

Много хора не обръщат внимание на етикетите, които са залепени върху кората на плодовете и инстинктивно ги махат, преди да ги изядат. А даже и когато ги виждат, малко на брой знаят какво тъкмо значат те. Истината е, че те са там не без причина, изясняват специалистите. Освен вероятно името на производителя, би трябвало да се има и номерата, които разкрива значими данни за метода, по който са отгледани плодовете.

Така че дано разберем какво тъкмо значат те:

Етикет с 4 числа

Ако плодовете има етикет, на който са обозначени 3 или 4 номера, това значи, че те са отглеждани благодарение на торове, т.е. след селскостопански правила, които се ползват в последните 50-ина години. Така да вземем за пример един лимон е маркиран с номер 4033, до момента в който бананите с номер 4011.

Етикет с 5 числа

Ако плодът има пет цифри, от които първият е 9, това значи, че е органически. Такъв етикет е гаранция, че плодовете се отглеждат без пестициди и торове. Например, бананите с биологичен генезис са номерирани 94011.

Първият брой на етикета е 8

Това може би е най-важната специфичност тъй като съставлява плод, който е генетично модифициран, а се разпознава въз основата на пет номера, първият от които е постоянно 8. Например тези банани на етикета си имат номера 84011./Zdrave.to
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР