Генеративният изкуствен интелект и машинното обучение бяха ярка точка в

...
Генеративният изкуствен интелект и машинното обучение бяха ярка точка в
Коментари Харесай

AI ще „сервира“ сделки на рисковите капиталисти и още 10 прогнози за 2024

Генеративният изкуствен интелект и машинното образование бяха ярка точка в една другояче тежка година за започващите компании и рисковите капиталисти, инвестиращи в тях.

Въпреки цялостния спад във финансирането на стартъпи през 2023 година, обвързваните с изкуствен интелект и машинно образование планове привлякоха вниманието на известни вложители и компании.

Сред тях са освен OpenAI, получил инвестиция от Microsoft, и противникът му Anthropic, подсилен от Гугъл и Amazon, само че и други стартъпи като Coreweave, Hugging Face и LangChain.

Няколко представители на компании за рисков капитал, инвестиращи в AI, споделят пред Business Insider прогнозите си за бранша през 2024 година

Внимателен разбор на бизнес моделите

Пускането на потребителския инструмент ChaptGPT докара до поток от започващи компании с фокус AI принадлежности през миналата година.  

Според доста вложители обаче шумът към генеративния AI ще отстъпи място на фокуса върху резултатите.

Джай Дас, съосновател и сътрудник в Sapphire Ventures, има вяра, че през 2024 година част от шума ще се разсее и вложителите ще наблюдават бизнесите, които могат да носят действителни доходи от GenAI технологията.

Голяма част от вниманието ще бъде ориентирано към фирмите, които в действителност вършат нововъведения с AI; Дас предвижда, че те ще „ стартират да изпъкват измежду огромното количество започващи компании в това пространство.

Що се отнася до софтуерните компании, които прибавят генеративен AI към своите артикули, вложителите ще би трябвало „ да видят бизнес модели, които поддържат цената на тази спомагателна технология и явен път към монетизация “, споделя Джени Филдинг, съосновател и ръководещ сътрудник в Everywhere Ventures.

Филдинг чака цената на корпоративния програмен продукт да се увеличи, защото продуктите стават по-добри. " В края на деня ", разяснява тя за BI, " някой би трябвало да заплати за всички надградени технологии. "

На този декор „ новите създатели на стартъпи ще гравитират най-вече към финансисти, които имат софтуерни знания “, счита Нико Бонацос от General Catalyst.

Използването на LLM няма да бъде нещо неповторимо

„ Ако трябваше да продавам „ опаковката “ на ChatGPT или друга сходна услуга, щях да съм нервозен сега “, споделя Нейтън Бениах, създател на Air Street Capital. „ Въпреки че дълготрайните изгоди от тези технологии са необикновено вълнуващи, потреблението на термини като „ генеративен AI “ ще бъде по-рядко през 2024 година “, прибавя той.

По-големите снабдители на огромни езикови модели (LLM) като OpenAI (или Microsoft) могат значително да попречат на новите участници в пространството с обновена технология.

Също по този начин ще стане обикновено всяка компания да създава свои лични AI тактики.

„ Използването на LLM няма да бъде толкоз неповторимо, колкото изглеждаше през 2023 година, а по-скоро стандарт във всички промишлености и браншове “, предвижда Маркос Фернандес, ръководещ сътрудник във Fiat Ventures.

AI инструментите ще станат по-лесни за потребление

Разпространението на програмен продукт за генериране на текст, аудио и изображения значи, че потребителите и организациите ще станат по-придирчиви при избора на инструментите, които употребяват.

Джен Улф, ръководещ сътрудник в Initialized Capital, предвижда, че възходящата конкуренция ще докара до „ конкуренция във въоръжаването “ за потребителското преживяване.

Съвършенството на продуктовия дизайн ще се трансформира в още по-голямо конкурентно преимущество “, споделя Улф.

Пробиви в опазването на здравето

Очаква се разноските за AI технологии в опазването на здравето да са нарастнали с годишен ритъм от 48% сред 2017 година и 2023 година, надхвърляйки 22 милиарда $, съгласно изследване на Business Insider.

Латиф Перача, сътрудник в M13, счита, че 2024 година ще бъде година на изкуствения разсъдък в опазването на здравето, предвиждайки „ изтръгване на неефективността от системата “ и прогнозирайки „ огромни пробиви в региона във връзка с усъвършенствана диагностика, ранно разкриване на болести и персонализирано лекуване. "

Алиса Джафи, сътрудник в 7wire, споделя, че въздействието на генеративния AI върху опазването на здравето може да е по-постепенно. „ Вярваме, че технологията ще бъде мощна мощ на смяната за повишение на успеваемостта в опазването на здравето, само че може би няма да стане толкоз бързо “, показва Джафи и прибавя: „ Генеративният AI ще бъде ускорител за подкрепяне на процеса, обвързван с медицинските грижи, само че е надалеч от това да дава действителни услуги. “

Съдържанието ще се издигне до нови висоти и ще повдигне нови въпроси

През миналата година книги, написани от изкуствен интелект, пробиха листата с бестселъри на Amazon; ария, направена да звучи по този начин, като че ли е " изпълнена " от Drake и The Weeknd, завоюва необятно внимание; първата фотография, създадена от DALL-E, завоюва международен фотографски конкурс.

Какво следва? „ Ще бъдат ли добавено към премиите Грами и Оскари нови категории за произведения, генерирани от AI? “, пита Дас от Sapphire Ventures. Радхика Малик, шеф на Dell Technologies Capital, размишлява по какъв начин мултимодалните модели, които могат да „ виждат “ текст, изображения и аудио, ще основават ново наличие.

Всичко това обаче ще повдигне " нови въпроси за човешкото творчество и връзката ни с машините ", показва Дас. „ Следващата година съдилищата и регулаторите ще стартират да схващат по какъв начин собствеността, неприкосновеността на персоналния живот и авторките права ще работят в генеративната AI стопанска система. “

AI ще докара до полуда при сключването на покупко-продажби

Към края на септември 2023 година вложителите са налели 21,4 милиарда $ в започващи компании, свързани с генеративни AI принадлежности, по отношение на 5,1 милиарда $ през 2022 година, съгласно данни на PitchBook.

На този декор може да има повече консолидация и сливания и придобивания в бранша, предвижда Дон Бътлър, ръководещ шеф в Thomvest Ventures. „ Стартиращите компании осъзнават преимуществата да бъдат част от по-голяма компания, която разполага с потребителски данни и инфраструктура за ръководство на такива данни “, споделя той. Иновациите, които започващите компании внасят в преосмислянето на процесите и приложенията на огромните предприятия, както и даването на достъп до най-хубавите гении, биха могли да направя AI стартъпите привлекателни цели “, прибавя Бътлър.

Идва ли в действителност VentureGPT?

Изкуственият разсъдък ще сервира на вложителите покупко-продажби на сребърен поднос, считат някои специалисти, съгласно които AI може да открие идната компания за еднорог.

Майкъл Янг, старши ръководещ сътрудник в OMERS Ventures, споделя, че неговата компания събира и сортира потока от входящи покупко-продажби благодарение на изкуствен интелект и изпраща евентуални клиенти до вложители, чиито ползи съответстват.

Брайън Пауъл, сътрудник за гении в Insight Partners, вижда потреблението на чатботове за писане на длъжностни характерности и известия до претендентите, до момента в който Нихал Мехта, общоприет сътрудник в Eniac Ventures, счита, че някой ден компютърна стратегия ще гласоподава дружно с вложителите по другите покупко-продажби.

Възход на LLM с отворен код

През миналата година се наблюдаваше детонация на огромни езикови модели с отворен код, като вложителите предвиждат, че известността им ще нарасне.

„ Екосистемата с отворен код ще бъде основен фактор за приемането на genAI от предприятията през 2024 година “, счита Джейк Сейпър, общоприет сътрудник в Emergence Capital.

Виртуален помощник

Подобно на Тони Старк, който разчиташе значително на AI-асистента Джарвис за разнообразни задания в Железния човек, в не доста далечно бъдеще всеки служащ ще има достъп до подоби виртуални асистенти, които ще му разрешат да умножи своите качества.

Навин Чада, ръководещ сътрудник в Mayfield, споделя, че има две динамичности в деяние, които ще разрешат тази последваща глава за човечеството:

„ Първо, главната ни форма на взаимоотношение с изчислителните устройства ще се промени. Ще стане разговорна. Въздействието на тази смяна ще бъде усложнено от втора - за първи път технологията ще може да извършва когнитивни задания, които усилват личните ни качества. Вместо просто да форсира и автоматизира повтарящи се задания, AI ще генерира доста нови неща като хората. В резултат ще можем да умножим личните си благоприятни условия с човекоподобен ко-пилот. "

Пабло Домингес, стратегически сътрудник в Insight Partners, споделя, че тези интелигентни асистенти ще опростят метода, по който управляваме персоналния и професионалния си живот, свързвайки да вземем за пример данните за здравето ни в смарт часовниците с питателните ни привички и работния режим.

Измамниците ще станат по-добри в това да ни заблуждават

Докато чиновниците в офиса употребяват AI принадлежности, с цел да покачат равнището си на работа, същото ще важи и за киберпрестъпниците.

Инвеститорите предвиждат повишаване на дезинформацията, deepfake форматите и измамите, като всички те ще станат по-убедителни заради по-широкия достъп до генеративен AI.

Томас Крейн, ръководещ шеф на Insight Partners, предизвестява за „ големи нараствания на киберактивността “, защото измамниците употребяват евтини огромни езикови модели, с цел да автоматизират офанзиви в мащаб.

AI ще бъде контролиран

Безопасността и AI ще продължат да бъдат тематика на полемика и евентуална опция за някои започващи компании.

„ AI парапетите “ – или платформите, помагащи на потребителите да употребяват изкуствения разсъдък по безвреден метод – са нещо, което би трябвало да се следи през 2024 година, споделя Анна Барбър, сътрудник в M13 и прибавя: „ Независимо дали става въпрос за отбрана на персоналните данни, схващане по какъв начин даден модел е създал отговор или гарантиране на спазването на законите и наредбите, ние считаме, че това е огромна област за вложения през идната година. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР