Генеративният AI е просто нов начин за използване на интелекта

...
Генеративният AI е просто нов начин за използване на интелекта
Коментари Харесай

И писатели съдят разработчика на ChatGPT


Генеративният AI е просто нов метод за потребление на интелекта на някой различен без позволение или отплата, споделят адвокати (снимка: CC0 Public Domain)

Компанията OpenAI още веднъж е дадена на съд – този път за потребление на литературни творби за образование на нейния езиков модел, който е в основата на известния AI бот ChatGPT.

През седмицата двама видни писатели заведоха дело за нарушение на авторски права против разработчика на изкуствен интелект. Според тях, OpenAI употребява нелегално творбите им за образование на невронната мрежа. Това едно от първите каузи за потребление на текст (вместо изображения или код) като данни за образование, отбелязва Tom’s Hardware.

В делото, заведено в Окръжния съд на Северния окръг на Калифорния, ищците Пол Трембли и Мона Авад настояват, че OpenAI и нейните дъщерни сдружения са нарушили авторски права, Закона за авторското право в цифровото хилядолетие (DMCA) и калифорнийските и общите законови ограничавания за нелоялна конкуренция.

Сценаристите са представлявани от адвокатската адвокатска фирма на Джоузеф Савери и Матю Бътерик – това е същият екип, който стои зад неотдавнашните каузи, заведени против Stable Diffusion AI и GitHub. В жалбата се твърди, че романът на Трембле „ Хижата на края на света ” и два романа на Мона Авад – „ 13 метода за гледане на дебело момиче ” и „ Зайчето ” – са били употребявани като данни за образование за GPT-3.5 и GPT-4.

OpenAI не разкрива, че тези романи са в нейните бази за образование, които се пазят в загадка. Но ищците заключават, че те би трябвало да са там, защото ChatGPT е съумял да даде подробни резюмета на сюжета и да отговори на въпроси по отношение на книгите, което би изисквало достъп до техните текстове.
още по темата
„ Тъй като езиковите модели OpenAI не могат да действат без изразителната информация, извлечена от и съхранена в творбите на ищците (и други), самите езикови модели на OpenAI нарушават производни произведения, основани без разрешението на ищците и в нарушаване на техните изключителни права по Закона за авторското право ”, се споделя в жалбата.

И трите книги съдържат информация за авторски права (CMI), като ISBN номер и регистрационни номера за авторски права. Законът за авторските права в цифровото хилядолетие (DMCA) твърди, че изтриването или манипулирането на CMI е нелегално и защото отговорите на ChatGPT не съдържат тази информация, ищците настояват, че OpenAI е отговорна за нарушение на този закон, в допълнение към обстоятелството за нарушение на авторските права.

Въпреки че сега има единствено двама ищци в делото, юристите имат намерение да класифицират делото, което ще разреши на други създатели, чиито творби са били употребявани от OpenAI, също да получат обезщетение. Адвокатите желаят парични компенсации, заплащане на правните такси и правосъдна възбрана, принуждаваща OpenAI да промени своя програмен продукт и бизнес практики за авторски права.

Уебсайтът на адвокатска адвокатска фирма LLM Litigation в детайли разказва позицията на ищците и претекстовете за завеждане на делото: „ Подадохме групов иск против OpenAI, обвинявайки ChatGPT и неговите съществени огромни езикови модели, GPT-3.5 и GPT-4, че преработват предпазените с авторски права творби на хиляди писатели – и доста други – без единодушие, отплата или самопризнание ”.

Те също по този начин подлагат на критика концепцията за генеративен AI, заявявайки: „ Генеративният AI е просто човешки разсъдък, преопакован и продаден като нов артикул. Това не е нов тип просветеност. Това е просто нов метод за потребление на интелекта на някой различен без позволение или отплата ”.

OpenAI споделя, че не знае кои книги са били употребявани за образование на изкуствения разсъдък, само че това, съгласно юристите, няма значение, тъй като: „ OpenAI знае, че е употребявал доста книги, и знае, че не е получил позволение от техните създатели ”.

На за първи OpenAI се сблъсква с сходни обвинявания. Новото правосъдно дело обаче ще бъде първото, което включва потребление на текстови данни и може да сътвори казус за бъдещи правосъдни каузи за нарушение на авторски права от изкуствения разсъдък.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР