Генералният секретар на ООН предупреждава за „голяма фрактура“, докато световните лидери започват дебат

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди за надвиснала Голяма
Коментари Харесай

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди за надвиснала „Голяма фрактура“ в света, описвайки съществуващите структури на глобално управление като неспособни да служат на променящия се свят.

Говорейки пред световни лидери в залата на Обединените нации във вторник, Гутериш призова за радикални промени в многостранните институции, включително реформиране на могъщия Съвет за сигурност в сърцето на ООН и препроектиране на глобалните финансови системи.

„Алтернативата на реформата не е статуквото. Алтернативата на реформата е по-нататъшното фрагментиране“, каза той. „Това е реформа или разрив.

„Ние се приближаваме все по-близо до голяма фрактура в икономическите и финансовите системи и търговските отношения“, каза той. „Това, което заплашва един отворен интернет, с различни стратегии за технологии и изкуствен интелект и потенциално противоречащи си рамки за сигурност.“

Гутериш описа нарастващата глобална многополярност като възвестяване на „нови възможности за справедливост и баланс в международните отношения“ – признание за възхода на нови сили в света като Индия и Китай и нарастващата преговорна мощ на регионалните блокове. Но за да се гарантира мир между нациите в многополюсен ред, новите и укрепени многостранни институции са още по-важни, добави той.

Съветът за сигурност на ООН и споразумението от Бретън Уудс все още отразяват неравностойните отношения на властта от 1945 г., каза Гутериш, „когато много страни в тази зала за събрания все още бяха под колониално господство“.

Съветът за сигурност се състои от пет постоянни членове – САЩ, Обединеното кралство, Франция, Китай, Русия – и 10 ротационни членове. Само един лидер от постоянните пет членки – президентът на САЩ Джо Байдън – избра да присъства на Общото събрание на ООН тази година.

Повече от 50 държави от ООН никога не са били членове на Съвета за сигурност.

Речта на Гутериш попада в дълъг списък от тлеещи глобални проблеми, включително кървавото насилие в Судан, Централноафриканската република и Хаити; потисничество в Мианмар и Афганистан; и потенциалните заплахи от неограничените нови технологии, включително изкуствения интелект.

Той също така отдели значително внимание на изменението на климата, централен въпрос за Гутериш, като генералният секретар се прицели в страните от Г-20, които произвеждат по-голямата част от глобалните емисии на фона на покачващите се глобални температури, и призова богатите нации да предоставят милиарди обещано финансиране за укрепване развиващите се нации срещу заплахите, свързани с климата.

В забележително обръщение към екологични активисти по света – и по улиците на Ню Йорк тази седмица – Гутериш каза: „На всички, които работят, маршируват и подкрепят реални действия в областта на климата, искам да знаете: Вие сте от правилната страна на история. С теб съм."

Обръщението на генералния секретар повтори критиките, които той е изказал преди това за разделение в света. През 2021 г., когато части от света все още са обхванати от Covid-19, Гутериш каза, че светът „получава F по етика“. През 2022 г. генералният секретар предупреди, че международната общност е „затворена в колосална глобална дисфункция“ – въпреки че посочи Черноморската инициатива за зърно, която отвори пътищата за доставка на украинско зърно до нуждаещи се страни като жизненоважна надежда.

Година по-късно обаче сделката за зърно се проваля. И докато войната на Русия в Украйна продължава, геополитическите условия за съвместни действия за предотвратяване на хуманитарни и екологични бедствия може да изглеждат по-далеч от всякога.

„Имаме ниво на разделение между суперсилите, което не е имало прецедент след Втората световна война“, отбеляза Гутериш в интервю за Кристиан Аманпур от CNN в понеделник, преди речта си.

Всичко, което трябва да преодолее това разделение, каза той на Аманпур, е глас.

„Генералният секретар на ООН няма власт и няма пари. Това, което имаме, е глас. И този глас може да бъде силен. И аз имам задължението да го направя шумно.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР