Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че водата е

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш смята, че водата е
Коментари Харесай

Свършва водата! До 2050 г. търсенето на питейната ще се увеличи с 80%

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш счита, че водата е “кръвта на човечеството ”, която се изчерпва от неустойчиво потребление, замърсяване и неконтролирано световно стопляне. Снимка: Twitter/@antonioguterres

Пясъчните язовири избавят хората от сушата

2 милиарда души нямат достъп до безвредна питейна вода, а 3,6 милиарда - до естествени санитарни условия, излиза наяве от нов отчет на Организация на обединените нации.

Експертите са безапелационни - светът е изправен пред световна водна рецесия, която заплашва да излезе отвън надзор.

За последните 40 година потреблението на вода се е увеличавало с по 1% на година поради възходящото население и смяната в потреблението и потребителските привички. 

Очаква се до 2050 година броят на хората в градовете, където има дефицит на вода, да нарасне съвсем двойно - от 930 млн. души през 2016 година до 2,4 милиарда Докладът предвижда, че до тогава търсенето на вода ще скочи до 80 %.

Ако няма ограничения, сигурно ще има световна рецесия,

предизвестява Ричард Конър, водещ създател на отчета. Съветва страните да се стремят към по-добро интернационално съдействие.

“Спешно са нужни мощни механизми, които да предотвратят излизането от надзор на световната водна рецесия ”, съобщи и Одри Азуле, общоприет шеф на ЮНЕСКО.

В същото време доста страни по света се борят със замърсяването на водите. Само седмица преди публикуването на отчета на Организация на обединените нации Албания разгласи своята река Вьоса за народен парк - първият по рода си в Европа. Така “последната дива река ” на континента ще бъде предпазена от бъдещо създаване на изкуствени бариери, които биха навредили на скъпите ѝ екосистеми.

Преди това Вьоса беше застрашена от проекти за създаване на водноелектрически централи в района.За оповестяването на дивата река за предпазена са помогнали дългогодишните акции на неправителствени и екологични групи.

През последните години исторически суши бяха измежду бедствията, засегнали страни от Кения до Съединени американски щати и Китай. Сухата и топла зима да вземем за пример беше причина за обезпокоително ниските равнища на водата в каналите на Венеция през февруари.

Миналата година в региона на Африканския рог извънредно тежки суши принудиха 16 млн. души да се изселят. Това накара някои от страните да търсят способи за предпазване на вода, да вземем за пример благодарение на пясъчни язовири.

Те не са нова процедура. Това е техника за събиране на дъждовна вода посредством създаване на дребни язовири по течението на краткотрайни потоци. През дъждовния сезон падащите капки се съхраняват в пясъка, а до хората стигат посредством плитки кладенци, дупки и басейни.

В непосредственост до планините на Мароко локалните са изправени пред

непрекъснато разселване поради сушата

За да се пребори с казуса, Water Foundation си сътрудничи с немската компания Aqualonis, която конфигурира мрежа за събиране на мъгла. Тя се назовава CloudFisher, като улавя дъждовните капки по хълмовете на планината Бутмезгида, трансформирайки мъглата във вода.

Подобни нововъведения могат да бъдат част от решението и да оказват помощ на международното население, 10% от което живее в страни с висок или сериозен дефицит на вода.

Разрастването на градовете и индустрията задълбочават дефицита, като

в селското стопанство се употребяват 70% от международните водни ресурси

Освен това сезонната суша ще се усили в региони, където сега има обилие от вода, в това число в Централна Африка, Източна Азия и елементи от Южна Америка. В същото време безводието ще се задълбочи в Близкия изток и района Сахел в Африка. Последици ще има и върху растенията и животните, които също толкоз съществено са наранени от рецесията.

Инфо: " 24 часа "

 

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР