Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова враждуващите фракции в

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова враждуващите фракции в
Коментари Харесай

Шефът на ООН зове за примирие в Судан

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани враждуващите фракции в Судан да съблюдават примирието по време на мюсюлманския празник Рамазан байрам, с цел да могат бежанците да доближат до безвредни региони, защото враждуващите сили се борят към този момент шести ден, заяви " Ройтерс ".

Хиляди цивилни излязоха от столицата Хартум, когато се чуха изстрели и детонации. Голям брой хора минаха и през Чад, с цел да избягат от боевете в западния район Дарфур.

Съединените щати обявиха, че изпращат още войски в района, ако решат да изтеглят посолството си в Хартум. Гутериш и високопоставени чиновници от Съединени американски щати, Саудитска Арабия, Катар, Турция и Египет се обадиха на началника на суданската войска военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан, с цел да призоват за преустановяване на насилието.

Повече от 330 души са убити до момента в ожесточената битка за власт, която избухна предишния уикенд сред двама до неотдавна съюзни водачи на ръководещата в Судан военна хунта.

Най-ожесточените сражения сред армията и военизираните Сили за бърза поддръжка (СБП) се водят в Хартум и покрайнините му - един от най-големите градски региони в Африка - и в Дарфур, към момента белязан от дългия спор, завършил преди три години.

Гутериш приказва пред кореспонденти след среща с ръководителите на Африканския съюз, Арабската лига и други организации: " Налице е мощен консенсус по отношение на осъждането на продължаващите сражения в Судан и апел за преустановяване на военните дейности като неотложен приоритет ".

Настоявайки за тридневно преустановяване на огъня, той съобщи, че на цивилните жители, попаднали в зоните на спора, би трябвало да бъде разрешено да избягат и да търсят здравно лекуване, храна и други доставки. Съединените щати поддържаха предлагането за преустановяване на огъня.

Бурхан съобщи пред Al Jazeera, че би подкрепил примирието, при изискване че то разрешава на жителите да се придвижват свободно - нещо, което не е станало.

Той също по този начин съобщи, че сега не вижда сътрудник за договаряния и " няма друга опция с изключение на военното решение ".

Неговият противник, водачът на РСФ военачалник Мохамед Хамдан Дагало, съобщи пред Al Jazeera, че е подготвен да приложи тридневно помирение по време на Рамазан Байрам, който отбелязва края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан и ще стартира в петък или събота.

Дагало, необятно прочут като Хемедти, няколко пъти е заявявал, че поддържа късите примирия, само че всяко от тях бързо се проваляше.

" Говорим за филантропично помирение, приказваме за безвредно прекосяване... не приказваме за това да седнем с нарушител ", сподели Дагало, визирайки Бурхан.

Бурхан упрекна Дагало, който до предходната седмица беше негов заместител в съвета, ръководещ след преврата преди две години, в " присвояване на властта ".

Съюзът сред двамата мъже се бе запазил най-много след свалянето преди четири години на дългогодишния силов водач Омар ал Башир, при чието ръководство Судан се трансформира в интернационален парий и бе включен в листата на Съединени американски щати за тероризъм.

Последното принуждение беше провокирано от противоречие с подкрепяния от интернационалната общественост проект за съставяне на ново гражданско държавно управление.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР