Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди очевидните според него

...
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди очевидните според него
Коментари Харесай

Гутериш осъди очевидните нарушения на межуднародното хуманитарно право в Газа

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш осъди очевидните съгласно него нарушавания на филантропичното право в Газа пред Съвета за сигурност, настоявайки за " неотложно филантропично преустановяване на огъня " във войната сред Израел и " Хамас ", съобщи Франс прес.

" Дълбоко съм угрижен за явните нарушавания на интернационалното филантропично право, които следим в Газа. Нека бъдем ясни - никоя страна във въоръжен спор не стои над интернационалното филантропично право ", акцентира той, без да загатва Израел.

" За да се облекчи голямото страдалчество, да се улесни разпределянето на помощите по по-сигурен метод и да се улесни освобождението на заложниците, дублирам апела си за неотложно филантропично преустановяване на огъня ", съобщи той пред министри и дипломати от десетки страни, събрали се в централата на Организация на обединените нации.

От събота насам интернационалната помощ идва на части през Египет, само че съгласно Организация на обединените нации тя е извънредно незадоволителна за тази дребна и бедна територия, бомбардирана от Израел след кървавото нахлуване на Хамас на 7 октомври. " Това е капка в океана на потребностите ", предизвести Антонио Гутериш пред препълнената зала на Съвета за сигурност.

" Нещо повече, запасите от гориво на Организация на обединените нации в Газа ще бъдат изчерпани до няколко дни. Това ще бъде ново злополучие. Без гориво помощите не могат да се разпределят, лечебните заведения нямат електричество, а водата не може да се пречиства и изпомпва ".

" Дори в този миг на тежка и непосредствена заплаха, не би трябвало да забравяме единствената реалистична основа за дълготраен мир и непоклатимост: решение с две страни ", добави генералният секретар.

Подготвяйки се за сухопътно навлизане в Газа, израелската войска ускори през последните дни ударите си по палестинския анклав. От нападението на 7 октомври до момента в Израел са убити повече от 1400 души, а към 220 души са взети за заложници. Организацията " Хамас ", която управлява Газа, разгласи през днешния ден, че починалите от началото на войната са минимум 5791 души, в това число 2360 деца.

" Господин общоприет секретар, на кой свят живеете? ", попита в отговор израелският външен министър Ели Коен след речта на Гутериш. " Без подозрение не е нашият ", добави той, показвайки фотоси от нападенията на " Хамас " против цивилни жители.

Израелският представител в Организация на обединените нации Гилад Ердан от своя страна осъди в " Екс " " шокиращата тирада " на Гутериш, който упрекна, че демонстрира " хрисимост пред лицето на тероризма и убийствата ", осъществявани от ислямистката организация " Хамас ".

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР