Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви в понеделник, че

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви в понеделник, че
Коментари Харесай

ООН е разтревожен, че зърненият коридор в Черно море е към края си

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш съобщи в понеделник, че е угрижен, че на 17 юли Русия ще се откаже от договорка, позволяваща безвреден военновременен експорт на зърно и торове от три украински черноморски пристанища.

Москва заплашва да се отдръпна от договорката, известна като Черноморската зърнена самодейност, в случай че пречките пред нейните лични доставки на зърно и торове не бъдат отстранени. Осигуряването на коридора беше реализирано предишния юли с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция.

" Загрижен съм и работим интензивно, с цел да сме сигурни, че ще бъде допустимо да поддържаме черноморската самодейност и в това време да можем да продължим работата си за улеснение на съветския експорт ", сподели Гутериш.

 Организация на обединените нации предлага отстъпки на Москва, с цел да избави Черноморския зърнен кулоар Организация на обединените нации предлага отстъпки на Москва, с цел да избави Черноморския зърнен кулоар

За да убеди Русия да се съгласи на черноморската зърнена договорка, Организация на обединените нации подписа меморандум с Москва, с който се ангажира да помогне на Русия със личния й експорт на храни и торове.

Въпреки че съветският експорт на храни и торове не е обект на западните наказания, наложени след нахлуването в Украйна през февруари 2022 година, Москва твърди, че рестриктивните мерки върху заплащанията, логистиката и застраховките съставляват преграда пред доставките.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин сподели в събота, че Русия " не може да бъде задоволена от това по какъв начин се извършва този меморандум ", заяви организация ТАСС.

Сред изискванията на условия Русия е възобновяването на нейния експорт на амоняк посредством водопровод до украинското пристанище Южни и повторното свързване на съветската земеделска банка (Rosselkhozbank) към интернационалната платежна система SWIFT. Банката беше изключена като част от глобите поради войната в Украйна.

 Кремъл съобщи, че повредeната тръба за амоняк усложнява продължаването на зърнената договорка Кремъл съобщи, че повредeната тръба за амоняк усложнява продължаването на зърнената договорка

Миналата седмица тръбопроводът, по който амоняк не тече от началото на войната, беше развален при обстрел на територия, която е под украински надзор. Двете страни взаимно се упрекват за провалите, като съгласно Москва ще са нужни 1-3 месеца за отстраняването им.

Последното продължение на съглашението за зърнения кулоар през Черно море изтича на 17 юли.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР