Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш остро осъди в четвъртък

...
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш остро осъди в четвъртък
Коментари Харесай

ООН осъди руските удари по украински пристанища

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш остро осъди в четвъртък съветските офанзиви против черноморските пристанища на Украйна.  Той предизвести, че " унищожаването на гражданска инфраструктура може да съставлява нарушаване на интернационалното филантропично право ", оповестява " Ройтерс ".

" Тези офанзиви оказват въздействие и отвън Украйна, предизвести представителят на Организация на обединените нации Стефан Дюжарик. Вече виждаме негативния резултат върху международните цени на пшеницата и царевицата, което вреди на всички, само че изключително на уязвимите хора в световния юг. "

Припомняме, че Русия нанесе за трета поредна нощ въздушни удари по украински пристанища и

Киев отговори, като разгласи сходни ограничения против кораби, пътуващи за Русия или окупираната от Русия украинска територия.

Москва дефинира офанзивите в пристанището като възмездие за украински удар по съветския мост към Крим в понеделник.

Ходовете идват единствено няколко дни откакто Русия се отдръпна от договорка - с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция - която разреши безвреден черноморски експорт на украинско зърно за последната година.
 Трета поредна нощ Русия удря Одеса
Трета поредна нощ Русия удря Одеса

Ударен е и другият пристанищен град Николаев

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще се събере в петък за от съглашението за Черно море, заяви задачата на Англия в Организация на обединените нации в четвъртък.

Оттеглянето на Русия в понеделник също дейно постави завършек на пакт сред Организация на обединените нации и Москва, в който чиновници на Организация на обединените нации се съгласиха да оказват помощ на съветския експорт на храни и торове да доближи международните пазари.

Съгласно това съглашение Организация на обединените нации съобщи, че Москва към този момент не извършва обещанието си да " улеснява безпрепятствения експорт на храни, слънчогледово масло и торове " от украинските черноморски пристанища.

Организация на обединените нации съобщи в четвъртък, че офанзивите на Русия против украински пристанища също опонират на този ангажимент.

" Генералният секретар няма да отстъпи в напъните си да подсигурява, че украинските и съветските храни и торове са налични на интернационалните пазари като част от продължаващите му старания за битка с световния апетит и обезпечаване на постоянни цени на храните за потребителите на всички места ", заявява Дюжарик.
 Руски удари по пристанищата Николаев и Одеса Обновена
Руски удари по пристанищата Николаев и Одеса

Ударен е и Харков
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР