Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военното присъствие

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военното присъствие
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО в Полша и балтийските страни е мощен сигнал за Русия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че военното наличие на алианса в Полша и балтийските страни е сигнал за Русия за способността на целия блок да реагира .

" С наличието си в Полша и балтийските страни силите на НАТО изпращат доста мощен сигнал към Русия : при положение на офанзива против Полша или балтийските страни целият съюз ще отговори ", съобщи Столтенберг в изявление за полските Rzeczpospolita.

В отговор на въпроса дали Русия е зложелател на НАТО , генералният секретар увери, че съюзът " не квалифицира Русия по този метод . Ние просто реагираме, когато има такава потребност ", разяснява той.

" На първо място, НАТО няма лист с врагове . Защото не виждаме непосредствена опасност за нито един от нашите съдружници. Въпреки това виждаме все по-несигурна и непредсказуема среда за сигурност . Ето за какво ние променяме капацитета си за реакция , в това число на кибер закани или галактическото пространство ".
 Съединени американски щати прикани Турция да спре да пречи на отбранителния проект за Прибалтика и Полша
Съединени американски щати прикани Турция да спре да пречи на отбранителния проект за Прибалтика и Полша

Иска единомислеща поддръжка за защита на Полша, Литва, Латвия и Естония против Русия

Ще има доста овации, когато водачите на НАТО се съберат в Лондон , с цел да отпразнуват седем десетилетия от най-успешния боен съюз в историята, написа " Ройтерс ".

Но с френски президент, който го дефинира в " мозъчна гибел ", турски президент, който нападна съдружници на Съединени американски щати и купува съветско оръжие , и американски президент, който слага под въпрос цялата бъдеща отбрана на Запада - политическото бъдеще на НАТО за първи път наподобява много подозрително.

" Въпросът е, до момента в който честваме 70 години , махаме ли като празнуващи или хората считат, че се давим ", разяснява почитан европейски посланик в НАТО.

Кралица Елизабет е хазаин на водачите в Бъкингамския замък . Но даже английските домакини, от генерации най-ентусиазирани поддръжници на трансатлантическото партньорство , са разединени от плана си за овакантяване на Европейски Съюз и разсейвани от избори идната седмица.

Йенс Столтенберг твърди, че макар кавгите , алиансът е в положително здраве, като ускорява способността си да извършва главната си задача и да пази Европа след анексията на Крим от Русия през 2014 година

" Сблъскваме се с абсурд . Да, имаме някои разлики , само че действителността е, че вършим повече дружно, в сравнение с в продължение на доста години ", съобщи Столтенберг пред " Ройтерс ".

Лидерите се спогаждат за нов бюджет за 2021-2024 година, който понижава приноса на Съединени американски щати за финансиране на съюза . Те утвърждават нова тактика за наблюдаване на възходящата военна интензивност в Китай и за първи път дефинират космоса като област на война , дружно с въздуха, сушата, морето и компютърните мрежи.

И въпреки всичко съдружниците помнят Тръмп от последната среща на върха на НАТО през юли 2018 година в този момент ще би трябвало да се изправят и против двама други президенти , които подлагат на критика НАТО: Еманюел Макрон и Реджеп Ердоган .
 Съединени американски щати и Столтенберг подлагат на критика Макрон - Европейски Съюз не може без нуклеарното въздържане на НАТО
Съединени американски щати и Столтенберг подлагат на критика Макрон - Европейски Съюз не може без нуклеарното въздържане на НАТО

" Съединени американски щати поставя големи старания " и желае оптимално единение с Европа в границите на НАТО

Макрон раздруса алианса предишния месец, когато обществено сложи под въпрос основния принцип на НАТО, че нахлуване против един член е офанзива против всички .

Неговото отчаяние от изтеглянето на американските войски от Сирия през октомври, което сложи началото на едностранното нахлуване на Турция в Северна Сирия, накара Макрон да опише съюза в " мозъчна гибел ", защото той отсъстваше липса на тактика.

Ердоган блокира военните проекти на НАТО за отбрана на Прибалтика и Полша в символ на митинг . Той също се опълчи на своите съдружници за съветски системи С-400, макар опасността от американски наказания.

Източноевропейците обмислят дали да се опълчват на Ердоган на срещата в Лондон , разяснява върховен посланик, само че те се нуждаят от неговата поддръжка против Русия , която създава нови ракети, способни да ударят Европа .

Френско-германско предложение ще сътвори работна група , която да прегледат бъдещата политическа роля на съюза , като показват отчет до идната планувана среща в края на 2021 година

Притесненията за Русия може да се окажат сплотяващ фактор , обявиха дипломатите.
 Ердоган разгласи Русия за главен сътрудник, а НАТО би трябвало да се обнови
Ердоган разгласи Русия за главен сътрудник, а НАТО би трябвало да се обнови

" Ние поддържаме продуктивното съдействие с Китай - възходяща мощ "

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън е подготвен да призове за единение на НАТО на фона на възходящото напрежение във военния блок , оповестява БиБиСи.

" Позицията на премиера е, че НАТО е най-трайният и сполучлив съюз във военната история и че той продължава да се приспособява към разрастващите се закани ", разяснява представителят на премиера.

" Това е крайъгълен камък на евроатлантическата сигурност и оказва помощ да се пазят милиарди хора . Премиерът ще подчертае, че всички членове би трябвало да бъдат обединени зад споделени цели, с цел да може НАТО да се приспособи към идните провокации ", добавя представителят.

Малко преди юбилейната среща на върха министърът на защитата на Съединени американски щати Марк Еспър прикани Турция да спре да пречи на отбранителния проект на НАТО за Прибалтика и Полша .

Но светът се промени фрапантно от основаването на НАТО . Той е доста по-различен от света от 90-те години , в който НАТО се радваше на успеха си в Студената война , разяснява Джонатан Маркус за БиБиСи.

Определението на президента Макрон за " мозъчна гибел " може и да е малко пресилено, само че той има право .

Лидерите на НАТО би трябвало да се върнат към тактиките, към това, накъде би трябвало да се насочи алиансът .

Как ще се бори с съветската опасност, належащо ли е да премисли тактиката си. Трябва ли НАТО да има общ метод към Китай и какви би трябвало да бъдат целите на НАТО в 21-ви век, добавя БиБиСи.
 Следващата опасност за НАТО са личните му водачи
Следващата опасност за НАТО са личните му водачи

Политическите разриви подкопават военния напредък на алианса
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР