Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военният алианс

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че военният алианс
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО ще приеме Финландия и Швеция с отворени обятия

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че военният алианс ще посрещне " с отворени прегръдки " Финландия и Швеция, в случай че те решат да аплайват за участие.

Столтенберг приказва на взаимна конференция с ръководителя на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола преди среща с водачите на политическите групи в Екологичен потенциал.

" Ако решат да аплайват, Финландия и Швеция ще бъдат посрещнати с отворени прегръдки в НАТО ", съобщи Столтенберг, като добави, че чака процесът на участие " да протече бързо ".

" Финландия и Швеция са нашите най-близки сътрудници ", добави той.

Столтенберг сподели още, че двете страни са " мощни и зрели демокрации ", които отдавна работят дружно с НАТО.

Той увери, че шведските и финландските въоръжени сили " дават отговор на стандартите на НАТО и са оперативно съвместими със силите на алианса ".

" Ние се образоваме дружно, упражняваме дружно ", увери той и добави, че армиите на Швеция и Финландия са взели участие дружно със силите на НАТО в доста разнообразни задачи и интервенции.

Столтенберг съобщи също, че е " сигурен ", че НАТО ще успее да откри " механизъм " за гаранции за сигурност за интервала сред подаването на заявката от двете страни и завършването на формалната ратификация на процеса на участие.

Той сподели също, че " бруталното навлизане в Украйна демонстрира нуждата НАТО " да окаже практическа и политическа поддръжка на " страните в Европа, които не са членки на НАТО или на Европейския съюз, като Молдова и Грузия ".

Според известия в медиите Финландия и Швеция са се договорили да подадат дружно молбата си за участие в НАТО в средата на май.

Двете страни бяха строго неутрални във военно отношение по време на Студената война и подписаха съглашение за партньорство с НАТО през 1995 година

Подкрепата за участие в НАТО набъбна доста и в двете страни, откакто Русия стартира война против прилежаща Украйна. /БГНЕС, Анадолска агенция
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР