Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че вижда напредък

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че вижда напредък
Коментари Харесай

Столтенберг вижда напредък в преговорите с Турция за членството на Швеция в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че вижда прогрес в буксуващите договаряния с Турция по отношение на кандидатурата за участие на Швеция , оповестява " Ройтерс ".

Той уточни, че желае както Швеция, по този начин и Финландия да се причислят към Алианса

Столтенберг означи, че с турския президент Реджеп Тайип Ердоган са се договорили Турция, Финландия и Швеция да проведат среща в централата на НАТО в средата на март , " с цел да се оправим с провокациите, пред които сме изправени, когато става въпрос за утвърждението от страна на Турция на протокола за присъединение на Швеция ".

Днес Столтенберг, който се срещна с Ердоган предходната седмица в Анкара, звучеше по-оптимистично по тематиката, в сравнение с през последните месеци.
 Столтенберг натиска Турция да пусне Швеция и Финландия в НАТО
Столтенберг натиска Турция да пусне Швеция и Финландия в НАТО

Решението било на Анкара, само че " в този момент е моментът "

" Виждам прогрес. Целта ми е Финландия и Швеция да станат пълноправни членове до срещата на върха на НАТО, която би трябвало да се организира в Литва от 11 до 12 юли ", разясни той.

Двете скандинавски страни малко след нахлуването на Русия в Украйна предходната година. Докато множеството страни членки на Алианса към този момент са утвърдили кандидатурите им обаче,

", само че не и за Швеция " , съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Анкара упреква Стокхолм в укриване на хора, които Турция смята за членове на терористични групировки, и изиска тяхното изгонване като стъпка към предоставяне на зелена светлина за участието на Швеция в НАТО.

Преговорите сред Финландия, Швеция и Турция са в застой от януари, откакто пред турското посолство в Стокхолм от водача на датската крайнодясна политическа партия " Твърда линия " Расмус Палудан.

Столтенберг увери, че без значение от идната ратификация, и двете скандинавски страни са в по-голяма сигурност, в сравнение с преди кандидатстването им за НАТО.
 Столтенберг желае Швеция и Финландия не дружно, а скоро в НАТО
Столтенберг желае Швеция и Финландия не дружно, а скоро в НАТО

През последните месеци двете страни се доближили доста повече до Алианса

" Като част от процеса на присъединение няколко съдружници в НАТО, в това число Съединените щати, издадоха двустранни гаранции за сигурност ", акцентира той.

Така че е немислимо Финландия или Швеция да се изправят пред военна опасност от Русия, без НАТО да реагира , безапелационен бе Столтенберг.

Руският президент Владимир Путин съобщи, че присъединението на Швеция и Финландия към НАТО няма да е опасност за Русия, само че тя ще отговори, в случай че Алиансът укрепи военната инфраструктура в двете северни страни.

Той неведнъж уточни разширението на НАТО н а изток към съветските граници като причина за " специфичната военна интервенция " на Русия в Украйна.
 Ердоган подготвен да пусне Финландия в НАТО, само че Швеция
Ердоган подготвен да пусне Финландия в НАТО, само че Швеция " да не си прави труда "

Стокхолм няма да получи " да " за участие, до момента в който разрешава изгарянето на Корана
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР