Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник осъди атаките

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник осъди атаките
Коментари Харесай

Столтенберг осъди Хамас, но призова и Израел да зачита международното право

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник осъди офанзивите против Израел от " Хамас ". В същото време, той настоя, че израелският отговор в Газа би трябвало да зачита интернационалното право.

" Ние осъждаме терористичните офанзиви на " Хамас " против Израел ", сподели Столтенберг в тирада пред скандинавските парламентаристи в Осло, представен от " Ройтерс ".

" В същото време е значимо отговорът на Израел да бъде в границите на интернационалното право, и филантропичната помощ да доближи до Газа ", добави той.

Шефът на НАТО във вторник също предизвести против ескалация на войната в по-широк районен спор.

" Иран, " Хизбула " и други не би трябвало да се възползват от обстановката. Страданието през последните седмици ни припомня, че не би трябвало да се отхвърляме да работим за непрекъснато, спокойно политическо решение на спора ", сподели той.
 ФБР не изключва опцията Хамас да извърши атентат в Съединени американски щати
ФБР не изключва опцията Хамас да извърши атентат в Съединени американски щати

Агенцията следи активността на Хамас и обвързваните с него организации

Столтенберг на 11 октомври сподели, че Израел има право да се пази, само че че чака отговорът на офанзивите на " Хамас " да бъде симетричен.

интернационалното право при бомбардировките си над Газа. Това съобщи външният министър на скандинавската страна Еспен Барт Ейде.

Той акцентира, че до момента в който Осло поддържа правото на Израел на самозащита, филантропичното право би трябвало да се съблюдава . Това значи да се прави разлика сред бойци и цивилни и да се подсигурява, че военните офанзиви са пропорционални, с цел да се избегнат несъразмерни вреди на цивилни и гражданска инфраструктура, разясни той.

Министерството на здравеопазването на Газа, следено от " Хамас ", и шефът на близката индонезийска болница, оповестиха че минимум 50 души са били убити след детонация в бежанския лагер Джабалия.

против бежанския лагер.

Израелската войска не разяснява незабавно случая, само че по-рано представители на израелските управляващи изрично отхвърлиха обвиняванията за офанзиви против цивилни цели, а зародилите там детонации бяха свързани с несполучливи изстрелвания на ракети от палестински бойци - както в тази ситуация с детонация на паркинга на болничното заведение Ал-Ахли, когато към 500 души бяха убити.
 Съединени американски щати:
Съединени американски щати: " Хамас " разполага с огромни ресурси от гориво

През Граничен контролно-пропусквателен пункт " Рафах " са минали още 39 камиона с помощи

Лагер Джабалия се намира в северната част на град Газа.

Това е най-големият от осемте бежански лагера в Газа. Според Организация на обединените нации към юли 2023 година там са регистрирани 116 хиляди палестински бежанци.

Лагерът заема повърхност от едвам 1,4 кв. км, само че е гъсто обитаем - застроен е най-вече с жилищни здания. Джабалия разполага с 26 учебни заведения, заемащи 16 учебни здания, център за систематизиране на храна, два здравни центъра, библиотека и седем кладенеца с вода.

ФБР не изключва опцията " Хамас " да извърши набези в Съединени американски щати на фона на влошаващия се палестинско-израелски спор.

Това съобщи шефът на Федералното бюро за следствие Кристофър Рей.

По време на чуване в Конгреса той уточни, че не може да бъде отхвърлена опцията " Хамас " или друга задгранична терористична организация да употребява сегашния спор в Близкия изток, с цел да предприеме офанзива на американска земя.

Рей разясни, че ФБР следи активността на " Хамас " и обвързваните с него организации.

От началото на спора в Близкия изток Властите в Израел бяха безапелационни, че Газа, до момента в който не унищожат Хамас, подкрепяната от Иран ислямистка въоръжена формация, която ръководи анклава.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР