Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Китай да вземе

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Китай да вземе
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: Китай да се вслуша в мнението на Украйна за мирния план

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Китай да вземе поради изискванията на Украйна за мир с Русия, на фона на диалозите сред президента на Китай Си Дзинпин и съветския държавен глава Владимир Путин в Москва, съобщи Агенция Франс Прес.

Путин сподели на Си, че се ангажира с разискване на показания от Пекин документ с позиция от 12 точки по отношение на войната, който включва апел за разговор и ценене на териториалния суверенитет на всички страни.

" Украйна би трябвало да реши кои са допустимите условия за всяко спокойно решение ", съобщи Столтенберг на конференция и уточни, че Китай не е осъдил нашествието на Москва.

" Следователно Китай би трябвало да стартира да схваща гледната точка на Украйна и да се ангажира директно с президента (Володимир) Зеленски, в случай че желае да има съществени планове за мир. " - добави той.

Генералният секретар на Алианса съобщи, че приветства всички оферти, които могат да доведат до " обективен и резистентен мир ".

Той уточни, че документът на Китай съдържа някои позитивни детайли, в това число изтъкване на нуклеарната сигурност, отбраната на цивилното население и териториалната целокупност.

Столтенберг обаче предизвести, че всяко преустановяване на огъня, което не зачита суверенитета на Украйна, " ще бъде единствено метод да се замрази войната и да се подсигурява, че Русия може да се възвърне, прегрупира и нападна още веднъж ".

Китай се пробва да се показа като неутрална страна в спора в Украйна, само че Вашингтон предизвести, че дейностите на Пекин може да са " тактичност на закъснение ", която да помогне на Москва.

Столтенберг съобщи, че към момента не е видял доказателства, че Китай доставя оръжия на Русия.

" Но видяхме някои признаци, че това е било искане от страна на Русия и че това е въпрос, който се преглежда в Пекин ", разясни той.

" Нашето обръщение беше, че Китай не би трябвало да дава летална помощ на Русия ", безапелационен е Йенс Столтенберг. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР