Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Анкара да се

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Анкара да се
Коментари Харесай

Столтенберг към Анкара: Швеция изпълни задълженията си за членството в НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Анкара да се откаже от опълчването си на кандидатурата на Швеция за участие в Алианса, като съобщи, че Стокхолм е дал отговор на опасенията на Турция, свързани със сигурността, съобщи Агенция Франс Прес.

" Швеция е подхванала обилни съответни стъпки, с цел да отговори на опасенията на Турция и извърши отговорностите си ", съобщи Столтенберг след среща с турския президент Ердоган.
Наричайки Турция значим и високо скъп съдружник, генералният секретар на НАТО похвали приноса на страната за мироопазващата задача на НАТО в Косово, в това число за подкрепленията след неотдавнашните безредици в Северно Косово, се споделя в прессъобщение в формалния уебсайт на НАТО.
Той също по този начин благодари на Анкара за приноса ѝ към образованието на НАТО за иракските сили, за предварителното изпращане на войски в многонационалната бойна група в Унгария и за мощната поддръжка за Украйна, в това число посредством управлението на самодейността " Черноморско зърно ".

Столтенберг поздрави президента Ердоган за преизбирането му и за високата изборна интензивност от турския народ. Двамата разискаха редица въпроси от дневния ред на срещата на върха на НАТО през юли във Вилнюс, в това число поддръжката за Украйна, работата за подсилване на възпирането и защитата и битката с тероризма.

Основен акцент на срещата беше кандидатурата на Швеция за участие в НАТО, във връзка на която Столтенберг съобщи:

„ Стокхолм предприе обилни, съответни стъпки, с цел да отговори на опасенията на Турция, в това число изменение на шведската конституция, преустановяване на оръжейното ембарго и усилване на съдействието в битката с тероризма, в това число против ПКК. “

Той означи още, че през последните няколко дни е влезнало в действие ново значимо антитерористично законодателство и че Швеция е изпълнила отговорностите си.

Столтенберг съобщи, че е мъчно да се видят демонстрации против Турция и НАТО в Швеция, само че „ не би трябвало да се разрешава на уредниците да съумеят в опитите си да блокират съдействието в битката с тероризма и да спрат Швеция да се причисли към Алианса “.

Генералният секретар и президентът Ердоган се договориха Постоянният взаимен механизъм сред Турция, Финландия и Швеция да се срещне още веднъж след седмица, с очакване за завършването на присъединението на Швеция във допустимо най-кратък период. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР