Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди днес, че предстоящите

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди днес, че предстоящите
Коментари Харесай

НАТО: Има риск от нов въоръжен сблъсък в Европа

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предизвести през днешния ден, че идните договаряния с Русия за Украйна, и свързани с европейската сигурност, може да не завършат с триумф. Той направи този коментар след изключително онлайн съвещание на външните министри на страните от пакта, съобщи Българска телеграфна агенция.

Струпването на съветско въоръжение и военни в бойна подготвеност по границата с Украйна, заплашителните изявления (на Москва), потреблението до момента на мощ против съседите - всичко това основава същинска заплаха от нов въоръжен конфликт в Европа, разясни Столтенберг. Затова е значимо да имаме разговор и се веселя на позитивния сигнал - че Москва одобри поканата за ново съвещание на Съвета НАТО-Русия, добави той.

Постоянно преоценяваме потребността от подсилване на наличието по източния фланг, уточни Столтенберг. Ще създадем нужното за отбрана на всеки съдружник, имаме подготвеност и съответните проекти, само че задачата ни е да се избегне спор, заключи той. Ще създадем всичко допустимо за политическо решение, да се избегне използването на мощ и Русия да не употребява военна мощност против Украйна. Трябва да бъдем готови за неуспех на договарянията и на дипломацията, по тази причина посланието ни е ясно - в случай че Русия предприеме още веднъж дейности против прилежаща страна, това ще има тежки последствия и висока цена - икономическа и политическа, разясни Столтенберг.

По неговите думи съветските дейности по украинската граница са " непредизвикани и неоправдани ", а Москва дълго не чува апелите на интернационалната общественост да успокои напрежението. Той поддържа плануваните идната седмица договаряния сред представители на Москва и Вашингтон, и съобщи, че в идващите седмици Русия ще има опция да потвърди, че се отнася съществено към разговора и дипломацията. Винаги сме подготвени да изслушаме съветските паники, търсим политически път напред. Влизаме в идния разговор доброжелателно и с подготвеност за диалог всъщност, само че би трябвало да бъдем подготвени за неуспех на дипломатическите старания, добави генералният секретар.

Изцяло поддържаме териториалната целокупност и независимостта на Украйна. Всички страни, без значение от размер и съседи, би трябвало да имат право да дефинират пътя си и съюзите си, добави той. Русия е дала обещание да съблюдава този принцип, означи Столтенберг. Той уточни, че НАТО не може да отстъпи от правилото за правото на всяка страна да дефинира своя път. Украйна не е опасност за Русия, правилно е противоположното. Докато сме единни, можем да водим разговор с Русия, заключи Столтенберг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР