Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи постоянно подсилване на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи постоянно подсилване на
Коментари Харесай

НАТО обмисля постоянно разполагане на военни части в Източна Европа

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи непрекъснато укрепване на алианса в Източна Европа на фона на съветската инвазия в Украйна, съобщи ДПА. Този ход обаче евентуално ще наруши споразуменията за сигурност с Русия, обявиха няколко дипломати пред немската организация.

Без да дават спомагателна информация за класифицираното предложение, дипломатите подчертаха, че Русия не може да чака НАТО да се придържа към предходни съглашения, откакто нашествието в Украйна изцяло промени обстановката към сигурността в Европа.

Сред уговорките на алианса според Основополагащия акт НАТО-Русия е това да се въздържа от разполагането на непрекъснати „ значими бойни сили “ в източните си територии. Документът планува и уверението на НАТО, че няма да разполага нуклеарни оръжия на териториите на нови членове на алианса, което към този момент това остава непроменено, означават дипломатическите източници на ДПА.

Столтенберг насочи предложенията си през днешния ден пред трийсетте министри на защитата от страните членки на НАТО, които се срещнаха на особено съвещание в Брюксел, с цел да обсъдят военното укрепване на организацията в Източна Европа.

Страните членки от Източна Европа – България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия желаят по-силен отговор на НАТО поради географската си непосредственост до Русия, показва ДПА.

След срещата немската министърка на защитата Кристине Ламбрехт сподели, че предложенията на генералния секретар би трябвало да бъдат деликатно премислени.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Министрите разискаха и идващите стъпки на НАТО в спора, откакто Русия извърши ракетна офанзива покрай украинско-полската граница, което сътвори заплаха от по-нататъшна ескалация на спора.

Преди срещата пред централата на НАТО в Брюксел се бяха събрали протестиращи, които упорстваха за затварянето на украинското въздушно пространство за полети.

„ Ангажиментът ни по член 5 е стоманен и може да очаквате че… ще го спазим “, съобщи американският министър на защитата Лойд Остин, като визираше клаузата за групова защита в учредителния контракт на НАТО.

Естонският министър на защитата Кале Лаанет обаче повтори настояването на страната си за установяването на неразрешена за полети зона над Украйна и сподели, че е доста евентуална по-нататъшна ескалация от страна на Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР