Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли днес предложението на

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли днес предложението на
Коментари Харесай

НАТО отказа предложение на Русия за ядрените ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли през днешния ден предлагането на Москва за налагане на мораториум върху разполагането на нови нуклеарни ракети със междинен обхват в Европа. Той дефинира предлагането като неработещо на взаимна конференция с президента на Азербайджан Илхам Алиев в централата на алианса в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

От години е в действие възбрана за разполагането на такива ракети по силата на контракта от 1987 година, само че Русия наруши това съглашение, посочи Столтенберг. Виждаме, че Русия разполага нови ракети от този тип в Европа, т.е. тя нарушава настоящата възбрана, разясни той.

НАТО няма желание да повтаря стъпките на Русия, не приготвяме разполагане на нови ракети в Европа с опция за носене на нуклеарни бойни глави. Искаме надзор над въоръжаването, само че препоръчаният мораториум не прави работа, заключи Столтенберг.

Генералният секретар изрази поддръжката на НАТО за спокойно решение на разногласията сред Армения и Азербайджан. Президентът Алиев разгласи подготвеност, в случай че има благосклонност от страна на Армения, да стартира договаряния за спокойно съглашение. По неговите думи Баку се стреми към мир, непоклатимост и предсказуемост в Кавказ.

Алиев уточни, че няколко страни от НАТО получават сигурни доставки на газ от неговата страна и изрази очакване този брой да нарасне в идващите години. Той добави, че Азербайджан остава сигурен сътрудник на НАТО и означи, че бойците от неговата страна са били измежду последните задгранични бойци, напуснали това лято Афганистан.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР