Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква от Турция и

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг очаква от Турция и
Коментари Харесай

Столтенберг очаква от Турция и Унгария да ратифицират членството на Швеция в НАТО без забавяне

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг чака от Турция и Унгария да ратифицират участието на Швеция в Алианса без в допълнение закъснение, съобщи Ройтерс, като цитира изявление на Столтенберг за унгарския уебсайт index.hu.

Генералният секретар на НАТО не предвижда по кое време тъкмо ще се случи ратификацията, само че сподели, че държавното управление на Унгария неведнъж е удостоверило, че няма да бъде последният член на Алианса, утвърдил участието на Швеция. Столтенберг чака, че Унгария ще извърши уговорката си.

Швеция и Финландия желаеха да се причислят към НАТО през май предходната година след нахлуването на Русия в Украйна. Тогава турският президент Реджеп Тайип Ердоган възрази против кандидатурите им, защото съгласно него двете страни пазят лица, които Турция счита за терористи, а също по този начин и поради ембаргото на скандинавските страни върху оръжейната търговия с Турция. 

По-късно Анкара поддържа кандидатурата на Финландия, само че Швеция към момента чака. 

Макар членката на НАТО Унгария също да не е утвърдила участието на Швеция, Турция се счита за съществена спънка пред присъединението на Стокхолм. През октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган внесе протокола за присъединение на Швеция за ратификация в Народното събрание в Анкара, само че там процедурите към момента текат.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР