Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Украйна сама

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че Украйна сама
Коментари Харесай

Чикаго трибюн: Хищният Кремъл подлага на изпитание независимостта на Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че Украйна сама ще реши по кое време желае да договаря за мир с Русия, като се опита да омаловажи мненията на собствен основно значим консултант за съглашение за земя против участие в НАТО, отбелязва английският в. " Гардиън ".

Ръководителят на военния алианс приказва на фестивала за народна власт в норвежкия град Арендал, където няколко дни по-рано началникът на кабинета му Стиан Йенсен провокира разногласия, като допусна, че Украйна може да " отстъпи територия " в подмяна на мир и участие в НАТО.

" Украйна и единствено тя може да реши по кое време са налице предпоставките за договаряния. И която може да реши на масата за договаряния какво е допустимото решение. Нашата задача е да ги подкрепим ", сподели Столтенберг в изявление по време на събитието, представен от вестника. Това бе третият опит в границите на три дни да се изглади абсурдът, провокиран от помощника му Йенсен.

" Гардиън " отбелязва, че Украйна и Русия не дават признаци, че желаят да договарят за преустановяване на 18-месечната война, като Киев се е съсредоточил върху своите опити да изгони нашествениците отвън украинските граници, до момента в който Москва се стреми да консолидира територията, почти с размерите на Португалия, която управлява от февруари 2022 година

Бавният прогрес на украинската контраатака обаче породи въпроси за това какъв брой дълго може да продължи войната и дали в последна сметка може да се стигне до някакъв дипломатически компромис - сюжет, от който политическият хайлайф на Киев нормално се опасява, защото това би могло да значи, че на страната се постанова съглашение, разяснява английският вестник.

Михайло Подоляк, старши консултант на украинския президент Володимир Зеленски, разкритикува концепцията за предаване на територии. " Престъпниците не би трябвало да бъдат окуражавани от фразата " земя за мир ", " написа той в обществената мрежа " Екс ".

" Териториите на Крим и Донбас са територии, които абсолютно принадледлежат на Украйна и по тази причина единственият метод в действителност да се спре войната е да се върне интернационалното право на тези територии ", добави той.

Подоляк, който преди този момент разкритикува мненията на Йенсен като нелепи, взе на прицел най-много някогашния френски президент Никола Саркози, който даде изявление за в. " Фигаро ", където прикани за " дипломация, полемики и диалози " за преустановяване на войната.

Саркози сподели, че има риск от военна ескалация, в случай че войната продължи. " Без компромис нищо няма да бъде допустимо и рискуваме обстановката да се утежни във всеки един миг. Този буре с барут може да има страшни последствия ", акцентира той.

" Гардиън " отбелязва, че въпреки и Западът да се ангажира да помогне на Украйна да се снабди с изтребители Ф-16 и да образова водачи и наземен екипаж, напредъкът е в застой. Говорителят на украинските военновъздушните сили Юрий Ихнат призна, че " към този момент е явно, че няма да можем да пазиме Украйна с Ф-16 тази есен и зима ".

" Вашингтон пост " писа предходната седмица, че първата група от шестима украински водачи няма да бъде подготвена да ръководи самолетите преди лятото на 2024 година. Вестникът разяснява, че един от проблемите, довели до закъснение, е неналичието на украински водачи, които да владеят британски език и да познават нужната терминология.

По същия мотив " Вашингтон екзаминър " цитира думите на американския министър на защитата Лойд Остин, който сподели пред публицисти предишния месец след среща с представители на защитата от към 50 страни: " Изслушахме съпредседателите на обединението за образование по Ф-16 Дания и Нидерландия. Те не престават да реализират прогрес по координиран проект за образование и да оказват помощ на някои доста нетърпеливи украински водачи да се научат да ръководят самолети от четвърто потомство ", означи той.

В уводна публикация френският в. " Монд " отбелязва, че изправен пред вероятността от дълготрайна война, Западът би трябвало да усили военната си помощ за Киев и да се бори по-ефективно против избягването на наказания от страна на Москва.

Някои западни публични лица, разочаровани от бавния прогрес на украинските сили в контраофанзивата, която те започнаха в края на пролетта, наподобява преди малко са разкрили, че войната на Русия в Украйна евентуално ще бъде дълга, разяснява вестникът.

Ужасяващата непросветеност на съветските стратези в първата фаза на нахлуването през февруари и март 2022 година, голямата опозиция на украинците и техните водачи, а по-късно и триумфът на първата контраатака в края на лятото на 2022 година към Харков и Херсон може би за известно време подхранваха илюзията за къс спор. Но съветските сили, които превъзхождат по бройка армията на Киев, се реорганизираха през зимата, до момента в който украинските войски страдат от отмалялост и последствията от 18-месечната изключително изтощителна война в окопите.

Западът и по-специално европейците доста бъркат в този случай, акцентира в уводната си публикация в. " Монд ". В по-голямата си част те сгрешиха, като отхвърлиха да повярват, че Владимир Путин ще нахлуе в Украйна. Те сгрешиха, като в началото надцениха качеството на съветската войска и подцениха решимостта на украинците да защитят страната си. Сгрешиха, като се колебаеха още веднъж и още веднъж какви въоръжения да бъдат доставени на Украйна, които в по-голямата си част се изпращаха със забавяне, ощетяващо силите в Киев. Сгрешиха, като не съумяха да плануват потребностите от муниции, когато това трябваше да бъде направено, нанасяйки високата цена на нечовечен дефицит за бойците на фронта. И най-после те сгрешиха, като смятаха, че тази втора контраатака може да бъде бърза и да накара съветското командване да договаря под въздействието на шока от настъплението на Украйна.

Германският седмичник " Шпигел ", разказвайки за гибелта на 24-годишен украински боец, отбелязва, че хиляди млади мъже са изгубили живота си в съветската война на експанзия против Украйна. В тази битка за оцеляване като самостоятелна страна украинците заплащат с кръв. Хиляди бойци са починали от началото на войната, а доста други са ранени или са в неопределеност. Според изследване на интернационалния институт по социология в Киев близо четирима от всеки петима украинци имат близки родственици или другари, които са били ранени или убити вследствие на насилието, показва списанието.

Как се оправят те с тези загуби? И какъв брой място има за болежка и печал в една страна, която към момента е в разгара на борбата, пита " Шпигел ".

Американският вестник " Чикаго трибюн " преглежда жертвите на бойното поле в по-оптимистичен аспект, като напомня, че под звука на съветски бомби, дружно с празнични фойерверки, Украйна ще означи своя 32-и Ден на независимостта на 24 август - 18 месеца след началото на бруталната и пълномащабна война на Русия против суверенната страна. Въпреки войната и опасността от съветски геноцид, украинците ще отпразнуват свободата, която са заслужили с кръв и невъобразими жертви, отбелязва изданието.

На американското кредо " Живей свободен или умри " отвръщат хиляди украинци, доста от които са без предходен боен опит, отправили се към фронтовата линия, с цел да отхвърлен съветските нашественици в първите ужасяващи дни на тази война. Подобно на американците, украинците са обединени от общата концепция за независимост. И за разлика от това, което кремълската агитация желае да ни внуши, те приказват освен украински, само че и съветски, маджарски и други езици, които се употребяват свободно в цялата страна. Въпреки че сигурно не е имал такава цел, Путин предизвиква украинците да се обединят към своята същинска гражданска и национална еднаквост по метод, който надвишава постоянно преувеличаваните езикови и районни разделения в Украйна, отбелязва " Чикаго трибюн ".

В коментара на вестника се акцентира, че пътят на Украйна към свободата е сходен на този на Америка. Оцеляването на Украйна като свободна, демократична нация е от значително значение и за нашата лична национална сигурност, както и за поддържането на реда след Втората международна война, за чието създаване Америка оказа помощ, а също и за възпирането на реваншизма на Пекин, който може да има сходни проекти против Тайпе и да ескалира други спорове със своите съседи.

Независимостта на Украйна продължава да бъде подлагана на тестване от един граблив Кремъл, който има намерение да реализира желанията си за геноцид. Това ще стане, в случай че Съединени американски щати и техните съдружници не оказват помощ на Украйна да победи. А с цел да победи, Украйна се нуждае от по-солидна военна и икономическа помощ, както и от политическа воля във Вашингтон и Брюксел най-сетне да одобряват Украйна за пълновръстен член на евроатлантическото семейство, в това число за присъединение към НАТО и Европейски Съюз. Това е привилегия, която Украйна е заслужила по драматичен метод, с кръв. И в случай че ние не осъществим своята част, още хиляди украинци няма да доживеят да видят нов Ден на независимостта, заключава " Чикаго трибюн ".

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР