Генералният секретар на НАТО отново призова Унгария да ратифицира членството

...
Генералният секретар на НАТО отново призова Унгария да ратифицира членството
Коментари Харесай

НАТО призова Унгария да пусне Швеция в Алианса „възможно най-скоро“

Генералният секретар на НАТО още веднъж прикани Унгария да ратифицира участието на Швеция в Алианса. На среща с унгарския президент в Брюксел Йенс Столтенберг настоя, че това би трябвало да се случи „ допустимо най-скоро “.
Унгарското държавно управление неведнъж е казвало, че няма да бъде последният съдружник в НАТО, който ратифицира присъединението на Швеция. Разчитам на Унгария да извърши този ангажимент. Унгарският парламент би трябвало да гласоподава, без да се бави повече.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО

Президентът на Унгария Каталин Новак разяснява, че сигурността е приоритет за страната ѝ. Но не даде явен знак по кое време НАТО да чака ратификация за участието на Швеция.
Тъй като сме на източния фланг на НАТО, се изправяме пред провокациите там през днешния ден. Освен това сме съседи на Западните Балкани, тъй че стабилността на Западните Балкани е от огромно значение за нас, унгарците. Затова ценим толкоз доста наличието на силите на НАТО - KFOR, в Косово.
Каталин Новак, президент на Унгария

Само две от общо 31 страни членки на НАТО не са утвърдили участието на Швеция. Миналия месец - след повече от година съмнения - турският президент внесе за разглеждане в Народното събрание протокола, който може да даде зелена светлина на Стокхолм за Алианса. По-късно обаче Реджеп Ердоган предизвести, че Швеция не работи задоволително против кюрдските бойци в страната, каквото е изискването на Анкара.

Унгария на собствен ред няма съответен лист с претенции към скандинавската страна, само че упорства, че тя от години има враждебно отношение към Будапеща. През септември министър председателят Виктор Орбан съобщи, че не бърза с ратификацията на участието на Швеция, тъй като по думите му няма закани за сигурността на страната.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР