Генералният секретар на китайската комунистическа партия и председател на КНР

...
Генералният секретар на китайската комунистическа партия и председател на КНР
Коментари Харесай

Разрив! Си Дзинпин отказал да приеме официална покана от Путин за посещение в Москва

Генералният секретар на китайската комунистическа партия и ръководител на КНР Си Цзиньпин е отказал да одобри формалната покана от съветския президент Владимир Путин да посети Москва, оповестява Yomiuri Shimbun, като се базира на свои източници в Пекин.

Формално отводът бил стимулиран с новата вълна ковид в Китай и въведените ограничавания.

Но, по данни на СЗО, пикът е отминал още през май, а в средата на юни в Китай са регистрирани по-малко случаи на новозаразени в сравнение с в самата Русия - 220 души дневно.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е удостоверил, че поканата към Си е в действие, само че също оправдал отхвърли с коронавирус рестриктивните мерки.

Според анализатори обаче, Китай не желае прекомерно тясно обвързване с Русия и това е повода да бъде уволнен третият човек в Министерството на външните работи Ле Юйчен, който обществено защитаваше позицията на Русия след началото на войната против Украйна.

Източници на The Washington Post настояват, че в Кремъл са разтревожени и от обстоятелството, че Китай не желае да наруши западните наказания и понижи износа си за Русия с съвсем 40%, а китайските нефтени и газови компании прекратиха вложенията си в съветски планове. Китайската платежна система UnionPay пък отхвърли да работи с съветски банки, попаднали под западните наказания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР