Генералният консул на Турция под тепетата Хюсейин Ергани даде дума

...
Генералният консул на Турция под тепетата Хюсейин Ергани даде дума
Коментари Харесай

Турският консул ни дава рамо за снега и политиката

Генералният консул на Турция под тепетата Хюсейин Ергани даде дума да показа опит с Пловдив по какъв начин се чистят 2-метрови преспи сняг в родния му Ерзурум. Там лютият манталитет на зимата се мери в температури до -35 градуса и навявания, които покриват напълно постройките. Разчитаме на вашето авторитетно мнение и за процесите в България, на Балканите и в света, увери го основният редактор на в. „ Марица” Руси Чернев.

Дипломатът гостува на екипа на изданието през вчерашния ден. В другарски диалог на чаша чай той разбра, че то съществува от 1878 година, дало е трима министър председатели на България и един от първите дипломати в Истанбул.

Познаваме се и се разбираме доста добре, сподели Хюсейин Ергани във връзка на двустранните връзки сред България и Турция. Той добави, че сънародниците ни в южната съседка и турците у нас са мост сред двете страни. Според него споровете от предишното у нас към този момент са преодолени, а Турция на собствен ред работи за религиозните права. През януари следва разкриване на Желязната черква в Истанбул след огромен ремонт с пари от община Истанбул, даде образец дипломатът.

Като означи и положителното икономическо взаимоотношение, той съобщи, че България е най-голямата врата на Турция към Европа, а Турция - най-голямата врата на нашата страна към Азия.

Турският консул бе безапелационен, че южната ни съседка към този момент е излязла от сериозния интервал след опита за прелом. „ Страната, която най-добре ни е разбирала и подкрепяла в този развой, е България. Това би трябвало да е по този начин, тъй като положителните взаимоотношения сред съседи са в интерес и на двете страни”, сподели Ергани. В идното председателство на България той вижда опция за преоценка на присъединението на Турция към Европейски Съюз. Запитан по какъв начин гледа на лансираната от Бойко Борисов концепция за необикновен статут на Турция - сходно на Англия след Брекзит, без да е член на Европейски Съюз, да <210> бъде обезпечено свободното придвижване на хора и артикули, Ергани съобщи, че задачата на Турция е пълноправно участие. „ Този развой за нас продължава към този момент 50 година, в никоя страна не е бил толкоз дълъг. Но това е двустранен развой. Евросъюзът би трябвало да желае и да одобри с всички свои членове това присъединение. През всички тези години Турция на процедура е със специфичен статут, тъй като в икономическо отношение сме в Европейски Съюз. Изпълняваме уговорките, които сме поели, и в този момент е ред на Европейски Съюз да извърши сделките си с нас - за отпадане на визите и средства за потребностите на бежанците. Ние няма да сме страната, която ще избяга от тепиха”, съобщи дипломатът.

Той сподели още, че Турция влага в нови инфраструктурни планове като летището в Истанбул. Очаква това да облекчи отчасти трафика по границата. Колоните камиони сега съгласно дипломата се струпват в някои дни от седмицата поради забрани за придвижване и ограничавания на трафика в избрани часове. Ергани се съгласи, че границата сред България и Турция е втората по натоварване, след тази сред Мексико и Америка, и животът на тази географска широчина има минуси, само че би трябвало да се употребяват преимуществата от това.

Генералният консул на Турция подари на домакините си сувенирен съд, рисуван с техниките на турските майстори. А новогодишните си тостове ще вдигне с виното, което получи като подарък от издателите на в. „ Марица”.
тагове турски консул Хюсеин Ергани политика сняг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР