Генералният директор на тайванската Служба за национална сигурност Цай Минг-йен

...
Генералният директор на тайванската Служба за национална сигурност Цай Минг-йен
Коментари Харесай

Тайпе: Китай опитва да “нормализира“ военната си дейност около Тайван

Генералният шеф на тайванската Служба за национална сигурност Цай Минг-йен съобщи в Народното събрание през днешния ден, че Китай организира " взаимни въздушни и водни бойни патрули " наоколо до самоуправляващата се островна страна на всеки седем до 10 дни, съобщи Ройтерс. По този мотив висшият представител по сигурността означи, че силите на Пекин се пробват да " възстановяват " темповете на военните си учения към острова.
Прочетете още
В последните години Китай ускори военните си действия към Тайван, като съвсем всеки ден навлизаше във въздушното пространство на острова, осъществявайки " наблюдаване в бойна подготвеност ", в това число образователни дейности на военновъздушните и военноморските си сили, показва Ройтерс. Пекин твърди, че демократично управляваният Тайван е негова територия, на което Тайпе остро се опълчва.

Ръководителят на тайванската работа за сигурност сподели, че нормално Пекин изпраща към 10 военни самолета и три-четири бойни кораба на взаимни патрули в региона на Тайван. Те попадат в по този начин наречената от Китай " стратегия на доста фронтове ", в която са включени средства за икономическа насила и акция по дезинформация, целящи да се упражни напън върху Тайпе.

" Те се пробват да възстановяват своите военни действия " съобщи Цай, като добави, че от време на време патрулите са били насрочвани по този начин, че да съответстват с дипломатически прояви в Тайван като визити на острова на задгранични депутати.

Началникът на тайванската сигурност сподели още, че са се състояли " персонални диалози " с задгранични съдружници по въпроса дали се чака скорошна китайска инвазия и за това, че напрежението през Тайванския пролив не се е покачило внезапно. " Не виждаме признаци за задаваща се война в Тайванския пролив ", разгласи той.

Миналата седмица Тайпе прикани Пекин да не трансформира " актуалното състояние " във водите към крайните тайвански острови с изпращане на кораби от бреговата защита, които да лимитират зоната на корабоплаване.

Цай Минг-йен е на мнение, че Китай евентуално ще продължи да ползва тактиката си на разпределяне и усилване на натиска върху Тайван до встъпването в служба на новия президент Уилям Лай идващия месец. В тази тактика съгласно него влиза активизирането на връзките с тайванците, които държат на околните връзки на острова с Китай, като в същото време Пекин ще показва мощ.

" От една страна те работят меко, а от друга - с твърда ръка ", сподели Цай Минг-йен. Лай, който до момента бе вицепрезидент на заемалата най-високия пост Цай Ингвен, би трябвало да постави клетва като президент на Тайван на 20 май.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР