Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус

...
Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус
Коментари Харесай

Генералният директор на СЗО: организацията трябва да бъде „в центъра“ на глобалната здравна система

Генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че тя би трябвало да бъде „ в центъра “ на световната здравна система, като в същото време призна потребността от вътрешни промени, съобщи Ройтерс.

Тазгодишната Световна здравна асамблея на СЗО, която продължава от 22 до 28 май, се преглежда като една от най-важните в 75-годишната история на организацията, тъй като на нея се вършат опити за установяване на бъдещата ѝ роля в световната здравна система.

„ Нуждаем се от по-силна и по-целесъобразно финансирана СЗО, която да бъде в центъра на световната здравна система “, сподели Тедрос Аданом Гебрейесус в речта си на годишното заседание на организацията.

Той обърна внимание на това, че са били отправени доста апели за промени в СЗО и че безспорно тя се нуждае от такива. 

СЗО е под деликатно наблюдаване, откакто при появяването на ковид самостоятелна група оцени пълномощията ѝ като „ незадоволителни “, поради лимитираните ѝ благоприятни условия да изследва огнищата и да координира налагането на ограничавания против разпространяването му. 

„ Някои членки споделят, че СЗО направи каквото можа по време на пандемията и желаят властта ѝ да бъде увеличена, а други са доста разочаровани и мощно разграничени по въпроса дали тя би трябвало да получи повече пълномощия “, сподели Адам Камрад-Скот, който е професор по световно опазване на здравето в Европейския академични институт.

Във встъпителната си тирада Тедрос уточни, че COVID-19 надалеч не е липсващ и че светът би трябвало да е подготвен за идната пандемия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР