Генералният директор на руското научно-производственото обединение Алмаз Генадий Бендерски заяви,

...
Генералният директор на руското научно-производственото обединение Алмаз Генадий Бендерски заяви,
Коментари Харесай

Русия разполага нова хиперзвукова система за ПРО за борба с украинските дронове

Генералният шеф на съветското научно-производственото обединяване " Алмаз " Генадий Бендерски съобщи, че предприятието е създало нови средства за противопоставяне на безпилотни самолети, които сега минават фабричен проби, пишат Ashraq News и " Фокус ".

Системата " Енисей " поддържа работата на зенитно-ракетния комплекс С-400, а радарните системи " Валдай " оказват помощ за откриването на безпилотни самолети и противодействието им, изясни Бендерски.

Информацията за тези две системи остава класифицирана и малко се знае за тях, само че известия в съветски медии демонстрират, че системата " Енисей " е създадена за комплекса за противовъздушна защита С-500 и може да разшири опциите на системите за противовъздушна защита С-400.

Радарът " Енисей " е кадърен да разпознава и наблюдава аеродинамични и балистични цели на надморска височина над 100 километра и на разстояние над 600 километра. Командният център получава данни за задачата, които по-късно се предават на други съставни елементи, които работят в тандем за следене и заличаване на задачата.

За електронно подслушване и наблюдаване от въздуха радарът има и въздържан режим на работа. Във втория случай той може да предава данни за целеуказване, с цел да задейства многофункционалните радари на системите С-400/С-500 за поразяване на задачата.

Системата " Енисей " може също по този начин да наблюдава личните си ракети за противовъздушна защита и тъкмо да дефинира дали задачата е била изумена.

Според съветски данни системата може да разпознава и хиперзвукови цели и има благоприятни условия за 360-градусово наблюдаване.

Според съветски данни радарната система " Валдай " е предопределена за идентифициране и следене на цели с доста ниско радарно сечение.

Този радар може да разграничава доста дребни дронове и други въздушни обекти, което е от значително значение за точната неутрализация.

Системата " Валдай " е инсталирана на триосна самоходна машина с корпус-контейнер, като нейните градивни детайли включват радарен модул, оптико-електронен модул, надзорен модул с дистанционно управление, пеленгационен модул за радиосигнал. източници и модул за противопоставяне.

Системата също по този начин без значение обезпечава благоприятни условия за връзка, зареждане и така нататък, а електрооптичното разкриване, намиране на посока и радар са интегрирани в инсталирана на машината система, състояща се от тримерен радар с X-обхват, кадърен на 360-градусово сканиране.

Радарът работи в тандем с радиопеленгационен модул за установяване на местоположението на безпилотни летателни апарати и техните оператори, както и за идентифициране на каналите за ръководство и връзка на дрона.

Устройството насочва термовизионна камера към цел, която намира с пеленгатор или радар, а оптико-електронен модул наблюдава задачата и прави оценка успеваемостта на противодействието.

Модулът за заглушаване в системата за битка с дроновете може да блокира навигационни и контролни сигнали.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР