Генералният директор на Росатом“ Алексей Лихачов направи работно посещение на

...
Генералният директор на Росатом“ Алексей Лихачов направи работно посещение на
Коментари Харесай

Генералният директор на Росатом посети площадката на експерименталния реактор ИТЕР във Франция

Генералният шеф на „ Росатом “ Алексей Лихачов направи работно посещаване на площадката на строящия се интернационален термоядрен пробен реактор ИТЕР в Кадараш (Франция).

Визитата е по покана на генералния шеф на Международната организация ИТЕР Бернар Биго. 

Посещението на Лихачов е обвързвано с прехода на плана ИТЕР в стадий на пълномащабна практическа реализация. Прогресът е изтъкнат освен на площадката, само че и при доставката на съставените елементи, включително и съветско произвеждане.

„ Усвояването на силата на термоядрения синтез ще открие пред човечеството грандиозни научни и софтуерни вероятности. Затова Русия, която има неповторим опит в областта на нуклеарните и термоядрените проучвания, е на напред във времето в плана ИТЕР и дава фундаментален принос в реализирането му. Важно е да се означи и това, че самата идея на този интернационален план – токамакът, е създадена в Русия “, означи Лихачов по време на визитата.

Русия основава за ИТЕР основни съставни елементи за реакторния комплекс и друго високотехнологично съоръжение.

Свръхпроводници, жиротрони (които наподобяват на великански микровълнови печки), детайли за отбрана и диагностика – съветските предприятия дават отговор за повече от 25 неповторими системи. При това „ Росатом “ освен споделя неповторими технологии, само че и получава достъп до най-хубавите разработки на задграничните си сътрудници.

„ Русия постоянно е била и остава примерен сътрудник, който изцяло извършва всички свои отговорности в период “, съобщи Бернар Биго.

Участието на Русия в ИТЕР е опция за взор оттатък софтуерния небосвод и за съставяне на научно-производствена база за лични бъдещи планове в региона на термоядрения синтез.



„ Разработването и производството на съоръжение за ИТЕР взема решение две значими задания. Първо, в допълнение натоварване на мощностите на предприятията на „ Росатом “, основаване на нови артикули и асимилиране на неповторими пълномощия. Второ, получените в хода на изследванията резултати умножават капацитета на съветската атомна просвета. ИТЕР е значим за нас като полигон за решение на на практика задания, свързани с енергетиката на бъдещето, с увеличение на ролята на Русия на международния софтуерен пазар “, разяснява Лихачов.

В плана за създаване на интернационалния термоядрен пробен реактор ИТЕР вземат участие общо 35 страни – в това число 29 страни от Европейски Съюз, както и Съединени американски щати, Индия, Китай, Япония, Южна Корея и Русия. Пускането на реактора и приемането на първата плазма е планувано за 2025 година

По време на визитата си във Франция Алексей Лихачов се срещна и с президента на Комисариата по нуклеарни и различни енергийни източници на Франция (CEA) Даниел Верверд и дружно с него посети площадката на строящия се проучвателен реактор „ Жул Хоровиц “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР