Генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)

...
Генералният директор на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО)
Коментари Харесай

Директорът на ОЗХО отхвърли руските твърдения за второ нервнопаралитично вещество в Солсбъри

Генералният шеф на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) Ахмет Юзюмджу отхвърли изказванията на Русия, че в английския град Солсбъри, където бяха отровени някогашният съветски разузнавач Сергей Скрипал и щерка му, са били открити следи от второ нервопаралитично вещество, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

В събота съветският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Москва е получила информация от лаборатория в швейцарския град Шпиц и че анализът на лабораторията, осъществен по поръчка на ОЗХО, демонстрира следи от нервопаралитичното вещество BZ и от негов прекурсор. Веществото BZ е част от химическия боеприпас на Съединени американски щати, Англия и страните от НАТО. Съюз на съветските социалистически републики и Русия в никакъв случай не са разработвали това съединяване, акцентира Лавров.

Ахмет Юзюмджу съобщи на среща на изпълнителния съвет на ОЗХО, че прекурсор на BZ се е съдържал в контролна проба, приготвена от лабораторията на ОЗХО в сходство с процедурите за надзор на качеството. "Тя няма нищо общо с пробите, събрани от екипа на ОЗХО в Солсбъри ", сподели генералният шеф на организацията.

Британският представител в ОЗХО Питър Уилсън окачестви изказванията на Лавров като нарушаване на конвенцията за възбрана на химическите оръжия. Той акцентира, че ОЗХО поставя обилни старания да прикрива лабораториите, които употребява. "Руснаците или хакват лабораториите, или си измислят ", добави той, "И в двата случая това е нарушаване на поверителността, планувана в конвенцията ".

ОЗХО "потвърди това, което Лондон откри, и това е новичок ", акцентира Уилсън. Той добави, че съгласно Англия единствено Русия е имала техническа опция, действен опит и претекст да нападне Скрипал и щерка му.

Руският представител в ОЗХО Александър Шулгин още веднъж отхвърли, че Москва има отношение към отравянето на Скрипал и упрекна Англия в серия от неистини. "Твърдението, съгласно което Техническият секретариат на ОЗХО е удостоверил, че този химикал демонстрира, че е създаден в Русия, е откровена неистина. В самия отчет не се споделя нито дума за името новичок. Конвенцията за химическите оръжия просто не съдържа такова разбиране ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР