Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), Рафаел Гроси,

...
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), Рафаел Гроси,
Коментари Харесай

Шефът на МААЕ отива в Запорожката АЕЦ следващата седмица

Генералният шеф на Международната организация за атомна сила (МААЕ), Рафаел Гроси, пътува до украинската атомна електроцентрала Запорожка (ЗАЕЦ) идната седмица.

Това оповестяват от МААЕ. 

Целта му е да оцени от първа ръка сериозната обстановка на нуклеарна сигурност и сигурност в оборудването и да подчертае незабавната нужда от пазят го по време на продължаващия боен спор в страната.

Това ще бъде вторият път, когато генералният шеф Гроси пресича фронтовата линия, за да доближи до най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Това е и първият път, откогато той откри непрекъснато наличие на специалисти от МААЕ на площадката в Южна Украйна на 1 септември предходната година.

" Реших да пътувам още веднъж до Запорожката атомна електроцентрала, с цел да видя персонално по какъв начин се е развила обстановката от септември и да приказвам с тези, които експлоатират оборудването в тези невиждани и доста сложни условия. Оставам решен да продължа да върша всичко по силите си, с цел да оказа помощ за понижаване на риска от нуклеарна повреда по време на трагичната война в Украйна ", сподели генералният шеф Гроси.

" Въпреки нашето наличие на площадката към този момент седем месеца, обстановката в Запорожката атомна електроцентрала към момента е несигурна. Опасностите за нуклеарната сигурност и сигурността са прекомерно явни, както и нуждата да се работи в този момент, с цел да се предотврати повреда с евентуални радиологични последствия за здравето и околната среда за хората в Украйна и отвън нея. Затова не преставам да работя по предложение за отбрана на завода ", сподели той.

Генералният шеф Гроси сподели, че пътуването му до Украйна също има за цел да подсигурява, че постоянната ротация на специалистите на МААЕ до и от обекта се поддържа и усъвършенства след доста сложните условия, пред които са изправени специалистите по време на предходната ротация през февруари, която беше забавена с съвсем месец.

Той ще бъде съпроводен от нова група от специалисти на МААЕ, седмият подобен екип, присъстващ на обекта, откогато беше основана Мисията на МААЕ за поддръжка и помощ в Запорожие.

Припомняме, че дни по-рано Гроси изрази угриженост, че последният авариен електропровод в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ), развален преди три седмици, остава в ремонт.

По думите му, това още веднъж акцентира неустойчивостта на нуклеарната сигурност и сигурност в най-голямата атомна електроцентрала в Европа.

Според Гроси за три седмици ЯЕЦ е получавала външно електричество единствено от един останал главен външен електропровод 750 kV.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР