Генералната асамблея на ООН прие резолюция за създаването на регистър

...
Генералната асамблея на ООН прие резолюция за създаването на регистър
Коментари Харесай

ООН прие резолюция: Русия да изплати репарации на Украйна

Генералната асамблея на Организация на обединените нации одобри резолюция за основаването на указател за вредите, породени на Украйна вследствие на съветската инвазия и изплащането на репарации от страна на Москва, съобщи Укринформ.

Документът, озаглавен „ Осигуряване на средства за правна отбрана и репарации по отношение на експанзията против Украйна “, беше подсилен от 94 страни – измежду тях е и България, 13 се оповестиха срещу, 74 се въздържаха.

Срещу приемането на резолюцията гласоподаваха Беларус, Централноафриканската република, Китай, Куба, Северна Корея, Еритрея, Етиопия, Иран, Мали, Никарагуа, Русия, Сирия, Зимбабве.

Текстът й беше квалифициран от Украйна и още над 50 страни.

В документа се удостоверява позицията на страните от Организация на обединените нации в поддръжка на суверенитета, независимостта, единството и териториалната целокупност на Украйна, както и настояването Русия неотложно да приключи използването на мощ, изцяло и абсолютно да изтегли всички свои въоръжени сили от територията на Украйна, оттатък рамките на интернационално приетите й граници.

С резолюцията Генералната асамблея афишира, че Русия би трябвало да бъде подведена под отговорност за нарушение на интернационалното право поради експанзията й против Украйна, за нарушение на интернационалното филантропично право и правата на индивида. Посочва се, че юридическите последици за Русия би трябвало да включват овъзмездяване на вредите, нанесени на Украйна.

Наред с това Генералната асамблея " признава нуждата от основаване в съдействие с Украйна на интернационален механизъм за овъзмездяване на вредите ".

" Русия ще заплати за всички свои закононарушения във всеки вероятен смисъл, в това число репарации. Занапред това е волята на Организация на обединените нации. " – написа шефът на Офиса на украинския президент Андрий Ермак в мрежата Telegram.

Президентът Володимир Зеленски също реагира на новината в Twitter.

" От освободителната победа в Херсон до дипломатическа победа в Ню Йорк – Генералната асамблея на Организация на обединените нации преди малко даде зелена светлина за основаването на обезщетителен механизъм за съветските закононарушения в Украйна. Агресорът ще заплати за осъщественото! " – съобщи Зеленски.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР