Генерална промяна в Плана за възстановяване и устойчивост подготвя работна

...
Генерална промяна в Плана за възстановяване и устойчивост подготвя работна
Коментари Харесай

Промяна в плана: Искаме 900 милиона за нови влакове на БДЖ от ЕС

Генерална смяна в Плана за възобновяване и резистентност приготвя работна група към Министерството на превоза и известията. Идеята е да желаяме 900 милиона лв. за нови пътнически влакове, научи OFFNews от свои източници.

Според разисквания сега вид, средствата ще са предопределени по две огромни капиталови пера – 500 милиона лв. за закупуване на преносим състав за крайградски транспорти и 400 милиона лв. за композиции на далечни дистанции като София-Варна и София-Бургас.

Крайградските транспорти са извънредно значими за БДЖ, тъй като там е огромният прикрит запас на БДЖ да притегли спомагателни пасажери. При повече влакове, които да са на по-често и които обезпечават повече улеснения, то пътуващите с железницата от по-малките обитаеми места към София, Пловдив и Варна биха се нараснали доста. Това го демонстрират и прогнозите за трафика на жп превозвача.

В черновата на модифицирания проект е заложено да бъдат купени 35 нови крайградски мотриси със сходни характерности като употребените и сега Сименс Дезиро. Освен тях обаче отново за транспорти на малко разстояние е планувано да се купят и 7 двуетажни мотриси. Вероятно замисълът им е те да обират трафика в час пик по натоварени дестинации като София-Перник или София-Своге. Такъв преносим състав досега не се е движил у нас. През 70-те години на предишния век БДЖ използваше и двуетажни вагони за влаковете по Искърското дефиле, само че след това се отхвърли от тях. Двуетажни мотриси обаче досега в България не е имало.

400-те милиона за влакове на далечни дистанции са планувани за закупуване на 20 пуш-пул влака, което също е оригиналност за страната ни. Пуш-пул влаковете наподобяват мотрисните, само че за разлика от тях могат да се разчленяват и надлежно да се съкратяват или удължават според от пътникопотока.

Рисковете

На процедура новите хрумвания за закупуване на влакове по Плана за възобновяване и резистентност значат мятане в коша на досегашните планове. Еврокомисията към този момент утвърди закупуването на 20 мотриси за далечни дистанции с бюджет от 313 милиона лв.. Сега България на процедура сама се отхвърля от тях.

Според жп експерти различен проблем е, че пуш-пул влаковете, които в този момент се разискват са единствено с по 5 вагона, а локомотивите им извънредно мощни (над 6 киловата) и биха могли да обслужват двойно по-дълги композиции. Това щяло да направи обслужването им прекомерно скъпо и инвестицията да няма възвращаемост.

Друг значителен въпрос е поддръжката на влакове, които са оригиналност за българските железници. Нито за пуш-пул композициите, нито за двуетажните мотриси има квалифицирани фрагменти, които да ги обслужват сервизно. Няма и профилирани ремонтни депа.

Окончателните оферти за финансиране в Плана в бранш превоз би трябвало да са съгласувани дефинитивно до края на месеца.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР