Генерал-полковник Олександър Сирски е новият главнокомандващ украинската армия. С какъв

...
Генерал-полковник Олександър Сирски е новият главнокомандващ украинската армия. С какъв
Коментари Харесай

"Снежен леопард": Кой е новият главнкомандващ на ВСУ Олександър Сирски?

Генерал-полковник Олександър Сирски е новият главнокомандващ украинската войска. С какъв опит разполага, за какво е малко прочут измежду украинците и за какво го назовават " Снежния леопард "? Ето какво е известно за него.

Украинският президент Володимир Зеленски освободи Валери Залужни от поста главнокомандващ на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). На негово място е назначен генерал-полковник Олександър Сирски, който преди този момент е бил пълководец на Сухопътните войски. " Той има сполучлив опит в региона на защитата - управлявал е отбраната на Киев - както и в нахлуване – от освободителната интервенция в Харков ", стимулира решението си президентът.

Назначението на Сирски не е изненада: през последните седмици имаше доста известия в медиите за допустимо кадрово възобновяване на Генералния щаб на украинската войска, които по-късно бяха доказани и от Зеленски - в изявление за италианския публичен ефирен канал RAI. В тази връзка наблюдаващите показаха Сирски измежду най-вероятните претенденти за заместител на Залужни.

Сред експертната общественост Сирски е добре познато име, само че не и измежду елементарните украинци. Според извършено през декември от Киевския интернационален институт по социология (КМИС) изследване Сирски е измежду тримата военни командири с най-високо публично доверие: Залужни е одобряван от 92% от интервюираните, началникът на военното разузнаване Кирил Буданов се употребява с доверието на 60% от украинците, а утвърждението за Сирски е 33 %, само че в това време цели 48% не знаят кой е той.

Служил е и в Съветската войска

Олександър Сирски е роден на 26 юли 1965 година във Владимирска област. От 1980-те години живее в Украйна . За разлика от военачалник Залужни, който няма никакъв опит в Съветската войска, Сирски е приключил Московското висше учебно заведение за командири, а след дипломирането си през 1986 година е служил пет години в мотострелковите войски на Съветската войска. В тази връзка организация Ройтерс цитира военни анализатори, съгласно които в образованието на Сирски ясно си личат следите на руските йерархични структури.

Именно поради тази детайлност от биографията си Сирски не е изключително обичан от редовите военни, които го считат за пълководец от руски вид, написа " Вашингтон Пост ". Съвсем друго обръщение излъчва самият Сирски. В свое изявление той акцентира, че украинската войска се ръководи по радикално друг метод от актуалната съветска войска и че за него животът на боеца е най-висшата полезност. " Виждаме, че хората са пушечно месо за тях (руското управление – б.ред.). Това несъмнено не е съществена полезност в съветската войска. Ние имаме изцяло друг метод. За нас хората са първата полезност ", сподели Сирски през декември 2022 година в ефира на украинския ефирен канал 1+1.

Кадрови боен

Олександър Сирски е професионален боен. След като Украйна афишира своята самостоятелност през 1991 година той се реалокира там. В украинските въоръжени сили минава през съвсем всички равнища, започвайки от пълководец на взвод. Когато напролет на 2014 стартират военните дейности в Донбас той е назначен за шеф на щаба на антитерористичната интервенция, както в Украйна в началото назоваха войната в Донбас.

Името на Сирски най-често се загатва тогава по отношение на координацията на изтеглянето на украинските военни от Дебалцево, което през 2015 година беше обкръжено от съветските сили и където украинската войска претърпя тежки загуби. Сирски основава групата под кодово название " Снежен леопард ", благодарение на която става извеждането на украинските елементи от града. Тогава точно си печели и прозвището „ Снежния леопард “. За своите заслуги Сирски е награден с медал " Богдан Хмелницки " трета степен и е нараснал. Следващото му издигане в кариерата е назначението му през 2019 година за пълководец на Сухопътните войски на Украинската войска.

Ръководи защитата на Киев и контранастъплението на изток и юг

Сирски има съществена заслуга за отбраната на Киев по време на съветското нахлуване към града. Той провежда двустепенна защита на украинската столица, за задачата са били разрушени мостове и основани водни трудности в района. Според доста военни наблюдаващи точно този комплекс от ограничения е попречил настъплението на руснаците. След това съветските сили са принудени да правят отстъпка.

Сирният украински отпор накара доста скептици, които смятаха, че Украйна няма да издържи и няколко седмици, да признаят, че са подценили капацитета на украинските въоръжени сили и готовността на украинците да се бият. През април 2022 година Сирски е удостоена със званието „ Герой на Украйна “. През 2022 година военният пълководец играе водеща роля в редица други интервенции, в това число в украинската контраатака за Харков и Херсон, където Украйна реализира мълниеносен пробив и освободи тези свои територии. През есента на 2022 година и пролетта на 2023 година Сирски управлява защитата на Соледар и Бахмут, от които украинците в последна сметка се изтеглят. Някои военни анализатори се питаха дали си е коствало разрушеният град Бахмут да се брани с цената на толкоз доста убити и ранени. Сирски обаче упорства, че защитата на Бахмут е изтощила съветските елементи и е отслабила наемническата формация " Вагнер " .

През юли 2023 година пред Би Би Си Сирски назова аргументите, заради които украинското контранастъпление не съумя да повтори блестящите триумфи от предходните офанзиви. Тогава той изясни, че това се дължи най-много на това, че руснаците са били добре готови за украинското контранастъпление, в това число с построените от тях мощни отбранителни уреди.

Отбраната става приоритет?

Коментирайки назначението на Сирски, военните наблюдаващи означават, че при него има по-добри връзки сред Генералния щаб и политическото управление, в сравнение с при неговия предходник. В същото време някои специалисти считат, че повода за това предопределение е по-скоро политическа, в сравнение с военна.

Британският боен анализатор Майкъл Кларк счита, че рокадата в управлението на Генералния щаб " няма да окаже огромно въздействие върху хода на войната, защото Сирски е командвал сухопътните войски. В същото време промяната на генерали по време на война не е необикновена процедура: " Като се има поради настоящата обстановка в Украйна от военна позиция и огромната възможност Авдеевка да бъде изгубена, промяната на един военачалник с различен може да се изясни с желанието за смяна на тактиката “, изяснява Кларк.

Нико Ланге, боен специалист на Мюнхенската конференция по сигурността, не изключва промени в тактиката на украинските въоръжени сили при новото управление. Пред ZDF той допусна, че под управлението на Олександър Сирски тази година ще се заложи на устойчива защита. " Вярвам, че Сирски е човек, който познава доста добре съветските въоръжени сили, и разбирам, че в днешната обстановка в Източна Украйна е значимо да има човек, който схваща от защита ", сподели Ланге. Според него на този стадий украинската войска не е в положение да организира комплицирани настъпателни интервенции, по-скоро ѝ се постанова да се пази с лимитирани запаси. А Сирски има богат военен опит и това може да е една от аргументите за назначението му за главнокомандващ, счита специалистът.

Дмитро Каниевски,
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР