Генерал-полковник Александр Лапин, който през октомври бе отстранен заради поредица

...
Генерал-полковник Александр Лапин, който през октомври бе отстранен заради поредица
Коментари Харесай

Путин повиши отстранения преди два месеца като некадърник генерал Александър Лапин

Генерал-полковник Александр Лапин, който през октомври бе отхвърлен поради поредност от провали на съветската войска в Украйна, е назначен за шеф на основния щаб на сухопътните войски, оповестява РБК, като се базира на източник в министерството на защитата.

Преди това Лапин бе командващ Централния боен окръг.
Според медиите покачването не може да се случи без експлицитното утвърждение на съветския президент Владимир Путин, който се пробва обезверено да промени нещо на фронта.

То е знак и към създателя на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин, под чийто напън Лапин бе отхвърлен преди два месеца. " Вагнер " по този начин и не съумява да донесе някаква зрелищна победа в Украйна, макар че е най-добре въоръжената част от съветската войска.

В средата на октомври Лапин бе остро неодобрен от президента на Чечня Рамзан Кадиров и Пригожин. Първият го назова " негодник " поради отстъплението на съветските войски от Лиман, а вторият - " лентяй, който би трябвало да бъде неотложно отхвърлен ". В края на октомври няколко съветски издания оповестиха, че Лапин е бил заставен да подаде оставка. Министерството на защитата обаче тогава нито удостовери, нито опроверга това. Според авторитетния Телеграм канал Рибар Лапин е подал оставка, само че тя не е била призната.

" Медиазона " разгласява разкази на очевидци по какъв начин през октомври Лапин е опрял револвер в главата на мобилизиран, който е наредил на ротата си да напусне позициите си на фронта поради сериозен обстрел край Сватово, и е изискал незабавно всички да се върнат назад. Лапин попада и в следствие на съветския отдел на BBC, че през март е наградил своя наследник - Денис Лапин, макар че той е провалил настъплението в Черниговското направление.

Повишението на Лапин незабавно провокира неодобрение измежду съветските военни коментатори. Игор Гиркин, някогашен боен министър на непризнатата ДНР, бе изключително изострен. " Назначението на военачалник Лапин на висша служба, е меко казано, неразбирателство. Въпросът не е в неговите управителни качества /ако те изобщо съществуват/, а че под негово управление нашите войски претърпяха тежки провали край Балаклея и Изюм, оставяйки в следствие съвсем 10 града и " прегрупирайки се " от Харковска област. Да се покачва за такова нещо е нагла проява на неуязвимост от страна на управлението на МО на Русия ", написа той в Телеграм.

 

Припомняме, откакто въоръжените сили на Украйна /ВСУ/ освободиха основния град Лиман в Донецка област, близкото обграждане на Владимир Путин - чеченският водач Рамзан Кадиров и притежателят на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин, побърза да хвърли виновността за провалянето върху съветското военно командване, което не е в положение бързо да реагира на изостряне на обстановката.

Кадиров изиска командващият войските на Централния боен окръг генерал-полковник Александър Лапин да бъде уволнен и изпратен на фронта, с цел да изплати с кръв провалянето в Лиман. Кадиров уточни още, че повода за провалянето е и непотизмът на Валери Герасимов, шеф на Генералния щаб на съветските въоръжени сили. Пригожин поддържа Кадиров в рецензиите към военното управление. А за съветските генерали написа: „ Всички тези мръсници – с автомати, боси на фронта “.

Тогава Руското министерство на защитата разгласи, че изоставянето на Лиман е тактическо оттегляне заради опасност от обграждане. Командващият групата „ Център “ и Централния боен окръг генерал-полковник Александър Лапин управлява изтеглянето на войските.

 

Изтегляне на войските от Лиман не бе първото за Лапин - през март той даде заповед за евакуиране на съветските войски от Суми и Чернигов след несполучлива офанзива. Но тези решения, въпреки и мъчителни за съветските управляващи в политически смисъл, не могат да се нарекат тотални провали. Лапин избавя войските, като ги изтегля от места, където обстановката се е развила несполучливо. В Лиман повече от пет хиляди души можеше да бъдат обкръжени и обречени на заличаване или плен.

Лапин обаче нашумя и с друго - той награди и сина си за смелостта и героизма, проявени при окупацията на Черниговска област, тъкмо в деня на изтеглянето на войските от там.

Лапин обръща огромно внимание на взаимоотношението с медиите, като не показва действителното положение на нещата, пишеше още в записката.

" Резултатите от боевете в Лиман бяха предопределени още през втората десетдневка на септември, когато един от отрядите на БАРС, състоящ се от едва подготвени и въоръжени под нормалното равнище доброволци от " Трансгаз " (280 души), беше изпратен да укрепи северната група. Тази част бе разрушена, като загуби 22 убити, 15 ранени, 9 безследно изчезнали. 6 души, водени от пълководец с чин полковник, са пленени ", се отбелязваше още в записката.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР