Генерал Первез Мушараф, бивш военен лидер на Пакистан, е осъден

...
Генерал Первез Мушараф, бивш военен лидер на Пакистан, е осъден
Коментари Харесай

Пакистан осъди на смърт бившия си лидер Первез Мушараф

Генерал Первез Мушараф, някогашен боен водач на Пакистан, е наказан на гибел в правосъдно съвещание в Исламабад. Тричленният съд го осъди за обвиняване в държавна измяна, оповестява БиБиСи.

Мушараф завзе властта при боен прелом през 1999 година и извършва функционалностите на президент на страната от 2001 година до 2008 година

В момента той е в Дубай, откакто през 2016 година му е позволено да напусне страната за лекуване.

Обвинението е обвързвано със прекратяване на конституцията от Мушараф през 2007 година, когато той постанова изключително състояние за да удължи мандата си. Той излезе с видеоизявление от болнично легло по-рано този месец, описвайки делото против него като " безпричинно ".

Генерал Мушараф е първият боен водач, подлаган на съд в Пакистан за анулация на конституцията.

Действията на Мушараф през 2007 година провокират митинги и той подава оставка през 2008 година, с цел да избегне импийчмънт.

Когато Наваз Шариф, негов остарял конкурент, който той смъкна с прелом през 1999 година е определен за министър-председател през 2013 година, стартира развой за държавна измяна против Мушараф, а през март 2014 година някогашният военачалник е упрекнат в държавна измяна.

Мушараф съобщи, че казусът е политически стимулиран и че дейностите, които предприе през 2007 година са съгласувани от държавното управление и кабинета. Но неговите причини аа отхвърлени от съда и той е упрекнат в противозаконни дейности.

Според пакистанската конституция всеки наказан за държавна измяна може да бъде изправен пред смъртното наказване. Генерал Мушараф живее в Дубай от 2016 година и той твърдо отхвърля да се яви пред съда, макар множеството заповеди.

Обвинението на Мушараф през 2014 година за държавна измяна е извънредно значим миг в страна, която военни владеят в огромна част от нейната самостоятелна история.

Много от пакистанските военни водачи са управлявали страната директно след преврати, както направи и Мушараф, или са имали доста въздействие върху основаването на политика по време на интервали на гражданско ръководство.

Но Мушараф е първият боен водач, упрекнат в сходно закононарушение и се счита, че мощните военни в Пакистан са следили деликатно случая. Анализатори настояват, че военната институцията е наясно, че от това по какъв начин протича казусът, това може да сътвори казус.

Генерал Первез Мушараф е назначен да управлява пакистанската войска през 1998 година Участието на армията в Каргилската война през май 1999 година провокира сериозен раздор сред него и тогавашния министър председател Наваз Шариф и генералът завзема властта с прелом през 1999 година

Изпълнявайки длъжността президент до 2008 година, Мушараф претърпява голям брой опити за ликвидиране и заприказва против него по време на неговото ръководство.

Той е най-известен в международен мащаб с ролята си в " войната против терора " на Съединени американски щати с поддръжката си след офанзивите на 11 септември, макар вътрешното опълчване.

Мушараф напуща страната, откакто се отхвърля от ръководството през 2008 година, само че се завръща през 2013 година в спор за общите избори, когато му е неразрешено да застане пред съда и е замесен в няколко каузи.

Той се появява единствено два пъти на чувания за измяна и прекарва време в армейско здравно заведение или във фермата си в Исламабад. Впоследствие се реалокира в Карачи през април 2014 година, където живее до заминаването си две години по-късно. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР