Генадий Владимирович Гудков е роден през 1956 г. По времето

...
Генадий Владимирович Гудков е роден през 1956 г. По времето
Коментари Харесай

Руският опозиционер Генадий Гудков за Клуб Z: Не се чувствам в безопасност в България

Генадий Владимирович Гудков е роден през 1956 година По времето на Съюз на съветските социалистически републики е служил в Комитет за Държавна сигурност (на СССР), завещан през днешния ден от ФСБ - зловещия Комитет за държавна сигурност. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики напуща органите и първо се захваща с бизнес, а по-късно и с политика. След 4 мандата като народен представител е отхвърлен от управляващите и бяга в България през 2019 година Миналата година у нас го последва и синът му Дмитрий - също някогашен народен представител и съперник на властта.
Клуб Z беседва с Генадий Гудков в Европейския парламент в Страсбург, където той имаше срещи с евродепутати.

- Генадий Владимирович, какво ви докара в Европейския парламент?

- Дойдох като представител на съветската съпротива. Имам тук приятели и другари, с които поддържам връзка и обсъждаме основни въпроси. Смятам, че разговорът през днешния ден, в изискванията, в които се води война, разпалена от режима на Владимир Путин, с който се борихме доста години - аз го върша към този момент 15 години - е доста значим. Трябва да разбираме един различен, да създаваме общи проекти и сюжети. Защото войната несъмнено ще приключи с победа на Украйна. Но освен с това. Тя ще приключи тогава, когато бъде реализирана победа над путинския режим. За да си остане мирът мир, а не да се трансформира в малко помирение, въпросът би трябвало да бъде решен по този начин, че в Русия да бъде заменена властта.

- Как се озовахте в България?

- Преселих се през 2019 година Но за първи път пристигнах още през 2002 година Тогава към моя мажоритарен изборен окръг - Подмосковието, бяха приписани съветските жители, живеещи в България. И като безкористен народен представител пристигнах в България, с цел да поддържам връзка с съветската диаспора. Оттогава започнах да пристигам всяка година. С времето фамилията ми купи жилища на Златни пясъци, където почивахме през лятото.

През 2012 година бях лишен от депутатския ми мандат в Думата без съд и разследване. Защото като зам.-председател на Комисията по сигурността поддържах протестното придвижване. До 2019 година бях освен един от уредниците на огромните митинги в Москва, само че и непрекъснато участвах в групата, договаряща с властта.

И през 2019 година дружно с доста представители на демократичната коалиция се кандидатирах за Московската градска Дума. И защото и Путин, и властта към този момент губеха рейтинг, не можеха даже посредством операции да се опълчват на нашата победа, те просто взеха решение да ни „ изчистят “, да ни отстранят от изборите по напълноизмислени аргументи. А когато взехме да възразяваме и протестираме, започнаха да ни арестуват.

Сред арестуваните бяха и Иля Яшин, и огромният ми наследник Дмитрий, и екипът на Алексей Навални. След среща с ръководителя на ЦИК Ела Памфилова синът ми настоя да напусна Русия. Той разбираше, че ще арестуват всички ни. Каза, че двама Гудкови в пандиза е прекомерно доста, че той е по-млад и ще му бъде по-леко зад решетките. Донесе ми билети и ми сподели да се боря в чужбина за свободата на Русия. Отлетях за Варна в 7 часа сутринта, а в 8 часа пристигнаха да ме арестуват. А всички останали претенденти от демократичния блок бяха задържани и прекараха в пандиза сред 20 и 50 дни. Дмитрий прекара 40.

- Той нали също е в България?

- Да, само че той първо остана в Русия. Кандидатира се на изборите за Държавната Дума през 2021 година и го арестуваха още веднъж. Държаха го два дни и му споделиха, че в случай че не напусне страната, ще го вкарат в пандиза за няколко години. И взехме решение цялото семейство да бъде евакуирано. Позволиха му да напусне Русия, единствено и единствено да не се намира там, тъй като карцерът му през 2019 година провокира огромен отзив. Имаше доста изявления, дневно давах по 15-20 изявленията.

Но по този начин стана и с всички други претенденти. Изработих си свободата посредством българските медии. Благодарен съм им, че те доста добре отразяваха тогава обстановката в Русия и бяха на наша страна.

- Не очаквате ли да извадят против вас компромат? Все отново сте били офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), а в този момент сте срещу Путин. Как бихте обяснили тази смяна?

- Смятам, че трансформацията на възгледите ми значи схващане на това, което се случва в Русия. Напуснах ФСБ, тъй като разбирах и чаках краха на Съюз на съветските социалистически републики. Предвидих това още през 1987 година Говорих на заседание на Градския комитет на партията и стопанските органи в Коломна. Бях се върнал от командировка в Съединени американски щати и заявих, че Съюз на съветските социалистически републики е жертван. Обясних и за какво. А градското управление, колкото и да му бе неприятно да чуе това, се съгласи с мен.

Разбирах, че би трябвало да бъде градена нова страна, хората да се занимават с бизнес, да развиват стопанската система. Аз се захванах с бизнес и работих нелошо. Създадох най-хубавата в Русия охранителна компания - Обединение „ Оскорд “. Години наред бе обявявана за номер 1 в страната.

Бях и член на Обществения съвет на ФСБ, тъй като работихме на ръба на държавната и комерсиалната сигурност. Но по-късно ми стана ясно, че страната върви към повтаряне на нещастието. И през 1999 година се захванах с политика.

Кандидатира се за Думата и бях втори при жестока опозиция от страна на властта. Загубих против Герман Титов – втория руски космонавт след Юрий Гагарин. Но когато през 2001 година той умря, се явих отново на избори в същия едномандатен регион и към този момент нямах конкуренция.

На два пъти ме избираха като самостоятелен по мажоритарната система. След това се кандидатирах за „ Справелдива Русия “, към която причислих Народната партия. И по този начин събрах общо 4 депутатски мандата.

- „ Справедлива Русия “ през днешния ден не е ли пропутинска партия?

- В Русия през днешния ден няма партии. Всички партии в Думата в действителност са една партия – тази на войната. Нищо, че има разнообразни фасади. Опозицията от „ Яблоко “ губи въздействие, тъй като през днешния ден всичко е унищожено, хвърлено в пандиза, изгонено.

- Да се върнем на въпроса очаквате ли компромат против вас...

- Ами те не са спирали. Руските медии непрекъснато бълват нещо на всеки 2-3 месеца. Пишат, че съм някакъв крал на боклука, че владея някакви бунища. Изобщо не ми е ясно какво отношение може да имам към такова нещо. 

- Синът ви продължава ли вашето дело?

- Да, и към този момент сякаш е по-известен от мен. Някога той се представяше като мой наследник. А през днешния ден от време на време се случва да споделям, че съм татко на Дмитрий Гудков. В момента аз оглавявам Движение „ За свободна Русия “ в България. А той е член на Руския антивоенен комитет дружно с Гари Каспаров. Сега работи по основаването на посланичество на съветската политическа съпротива в Брюксел. А аз му оказвам помощ в това.

- Колко членове в България има Движение „ За свободна Русия “?

- Засега не са доста – може би 150.

- А имате ли поддръжка измежду българите?

- В България си имаме група „ Свободна Русия “ със 746 участници. Те или вземат участие в Движението, или го поддържат. Сред тях има и българи.

- Поддържате ли контакти с българските управляващи?

- Разбира се. Контактуваме с „ Продължаваме промяната “. Имаме прелестни връзки с Христо Иванов и „ Демократична България “. Близки сме с Даниел Митов от ГЕРБ, той от дълго време се познава с Дмитрий. Имаме връзки даже със социалистите, с Петър Кънев. Познавам го чудесно от времето, когато бях народен представител, работихме дружно в интерпарламентарната група „ Русия-България “. Контактуваме и с кметове.

- Имали ли сте контакти с членове на държавното управление или с президента?

- Веднъж изпратих до президента писмо с молба да бъда признат. За страдание, даже не получих отговор. Но другояче имаме построени положителни връзки с Министерството на външните работи, с Министерство на вътрешните работи, с миграционната работа. Също с доста организации – евроатлантически, правозащитни.

- Усещате ли поддръжка измежду българите?

- Разбира се. Особено в демократичната част на обществото срещаме цялостна поддръжка. Никога не съм почувствал някакъв дискомфорт. Отношението на българския народ към руснаците като цяло е положително. То може да е друго при елита. Там се отнасят добре към демократично мислещите руснаци и по-лошо към подкрепящите Путин – имам поради институции като Россотрудничество, посолството.

Да, не всички българи схващат и усещат разликата сред путинския режим и Русия. Като основна наша задача виждаме това да разбираем на българите тази разлика.

- Георги Марков написа: „ Ако за мнозина западни жители думата „ съветско “ е непосредствен синоним на думата „ руско “, българите са от малцината поданици на планетата, които знаят доста добре разликата. “ Съгласни ли сте с тази позиция?

- За Съюз на съветските социалистически републики съм склонен. Но през днешния ден в всеобщото схващане на възрастното население при вас има неверно разбиране, че няма разлика сред путинска Русия и Русия. Ето по тази причина би трябвало да им разбираем, че Русия е другар и ще остане подобен. И че сме за това нашите нации постоянно да имат другарски отношение. Днес обаче Русия е представлявана от режим, неприятелски на България. Младите и по-образовани българи добре схващат това. А тези, които са израснали със старите показа за Русия, не разграничават всичко.

- Бихте ли описали в резюме вашата Русия - такава, каквато желаете българите да възприемат?

- Свободна, демократична, член на Европейски Съюз и НАТО. Понеже доста обичам да се дълбая в съветската история, ще ви кажа, че всички възходи на Русия са свързани с нейната непосредственост с Европа. Това са епохите на Петър Велики, на Просвещението, всичко, което Русия е получила в науката, изкуството, е резултат на нейната европеизация. Ние сме част от европейската цивилизация и би трябвало да се движим в тази посока.

- Чувствате ли се в сигурност в България?

- С мозъка си чувствам, че не. Защото ми е ясно, че България е цялостна с агентура на Путин, какъв брой е мощно съветското въздействие, какъв брой са огромни рисковете. Но в България го няма това чувство за надвиснала заплаха, каквато имаше над нас напоследък в Русия. Там непрекъснато очакваш да те арестуват, да те помъкнат нанякъде. Имаш възприятието, че си на фронта. В България това го няма. С мозъка си обаче усещам, че въздействието, спецслужбите на Путин са доста мощни в България.

- Какви са съответните ви опасения от сътрудниците на Путин?

- В Русия съществено приказват за обновяване на практиката на физическо премахване на съперниците на путинския режим, които се изричат против него зад граница. Те освен приказват. Разбирам, че се готвят.

- Обърнали ли сте се по този въпрос към българските управляващи?

- Засега не, само че евентуално би трябвало да го направя. Миналата седмица Русия разгласи сина ми за задграничен сътрудник. Чакам моя ред, а по-късно те ще създадат още нещо. Те не ни оставят на мира, не ни изпускат от взор. Следят какво приказваме, с кого се срещаме.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР