Ген. Залужний защити правото на Украйна да нанася удари по

...
Ген. Залужний защити правото на Украйна да нанася удари по
Коментари Харесай

Русия увеличава интензивността на ракетните удари по северните части на Украйна

Ген. Залужний отбрани правото на Украйна да нанася удари по съветска територия и удостовери желанието на Киев да си върне Крим

Русия е усилва интензивността на ударите по обитаемоте места към северната граница на Украйна, оповестяват от украинската гранична работа, представени от CNN. По данни на институцията през юни, по отношение на май, ракетните удари в областите Суми, Чернихов и Харков са били три пъти повече.

От началото на войната тези региони са били обстрелвани с ракети и дронове повече от 1000 пъти, споделя представителят на службата за граничен надзор. " Суми и Харков са двата най-обстрелвани района на Украйна ", разяснява Андрий Демченко.  Властите предизвикват жителите на Суми да се изтеглят поради военните дейности.

В своето вечерно послание президентът Володимир Зеленски показа информация от последното си съвещание, на което от военното разузнаване са му дали данни, които сочат, че нахлуване от територията на Беларус, не е доста евентуално на този стадий. Преди време военните в страната оповестиха, че граничните зони с Беларус са в допълнение укрепени, предава investor.bg. От Института за проучване на войната (ISW) цитират Министерството на защитата на Беларус, съгласно което инструктури на ЧВК " Вагнер ", които са работили в Африка, сега са в подготвителни лагери в Беларус.Те са пристигнали в страната през окупираните територии в Луганска област, допълват управляващите в страната.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) показват в своя преглед за 506-я ден от началото на пълномащабната война, че главните старания на руснаците на фронта са ориентирани към Купянск, Лиман, Бахмут, Маринка и Авдеевка, като през миналото денонощие са водени 20 борби в тези области. От своя страна, украинските военни не престават офанзивните си дейности в Мелитопол  и Бердянск. В някои точки артилерийският обстрел понижава, отбелязва зам.-министърът на защитата Ана Маляр в своя канал в Telegram.

Руски военни репортери оповестиха за дейностите на украинците на север и на юг в Бахмут в опит да обкръжат града. Маляр отбелязва, че е имало опит на руснаците да си върнат позициите в северната част на Бахмут, само че е несполучлив. 

В ранните часове на 15 юли още веднъж е имало офанзиви с дронове, като информацията за броя им се прецизира. От началото на тази седмица Русия прави всяка вечер удари с дронове и ракети по украински градове. В утринните часове на 14 юли украинските противовъздушни сили оповестиха за 17 дрона, от които бяха унищожени 16, и една ракета С-300, която не може да бъде " свалена " от Противовъздушна отбрана. 

Украйна пази правото си да нанася удари по цели отвън страната

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни отбрани правото на Украйна да нанася удари отвън територията на страната. Пред Washington Post той означи, че разрушавайки хранилища за въоръжение на територията на Русия, военните понижават боеспособността и вредите, които нанасят руснаците в Украйна. Западните сътрудници обаче доставят боеприпаси и оръжие с изискването то да не бъде употребявано отвън интернационално приетите граници на Украйна. " Тогава ще използваме наше оръжие ", споделя Залужни и удостоверява още един път желанието на Киев да си върне контрола и върху окупирания през 2014 година Крим.

Бъдещето на зърнената договорка

Зърнената договорка, по силата на която Украйна изнася селскостопанска продукция през три от черноморските си  пристанища, изтича на 17 юли и на този стадий няма индикация, че ще бъде продължена.

По време на визитата си в София Зеленски разяснява, че Киев не взе участие в договарянията с Русия и е оставил тази работа в ръцете на Организация на обединените нации и Турция. По негови думи и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш " са се хванали за главите " поради непрекъснатата промяна на настояванията от страна на Москва.

Руският президент Владимир Путин удостовери, че Русия слага въпроса за осъществяването на уговорките към нея. Говорител на Организация на обединените нации разяснява, че главното искане е достъп на " аграрната " банка Росселхозбанк до интернационалните финансови пазари и системата SWIFT.

Зърнената договорка беше подписана през юли 2022 година.

Бен Уолъс:  Коментарът ми беше изваден от подтекста

Коментарът, че Украйна дължи повече признателност, е изваден от подтекста, оповестява във Фейсбук английският министър на защитата Бен Уолъс. Думите му, че западните сътрудници не са Amazon, който може да доставя въоръжение онлайн, пък са казани още през предходната година, добавя още той. 

Уолъс написа в своя профил в обществената мрежа, че е визирал провокациите, които могат да възникат във връзка с Украйна. " Говорех за потребността Украйна в миналото да признае, че в доста страни и парламенти няма същата мощна поддръжка, както във Англия. Не става дума толкоз за държавното управление, що се касае за жителите и депутатите в интернационалната общественост ", разяснява той.

Подкрепата за Украйна във Англия е една от най-високите в цяла Европа - 70%, отбелязва още английският министър и добавя, че думите му са били ориентирани главно към потребността да се доближи до жителите на други страни, които още изпитват подозрения, добавя още той.

Попитан на конференция след края на срещата на НАТО във Вилнюс да разяснява,  украинският президент Володимир Зеленски отговори, че не е сигурен дали Уолъс е имал поради тъкмо това - че Украйна дължи повече благодарности. " Ние постоянно ще бъдем признателни на Англия. Аз просто не разбирам какво тъкмо има поради той ", сподели Зеленски и саркастично добави, че може заран, като се разсъни, да благодари на Англия за помощта.

Украинският президент се обърна и към министъра на защитата на Украйна, който беше в залата, с въпрос какви са връзките му с Уолъс. " Отлични ", отговори му Олексий Резников, а Зеленски му предложи, да се обади на своя английски сътрудник и да му благодари. " Обадете му се още през днешния ден ", добави той.

Размяната на реплики беше остро подложена на критика от украинския дипломат във Англия, съгласно който това е непотребна демонстрация на духовитост, която може да алармира за разделяне сред сътрудниците.

Премиерът на Англия Риши Сунак разяснява, че не споделя визията на своя министър. " Президентът Зеленски неведнъж изрази своята признателност на мен, на английския народ и на останалите съдружници ", добави той, а на път към Киев украинския държавен глава поимено благодари на всички членове на НАТО за поддръжката.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР