Ген. Съби СъбевПрез изтеклия месец Въоръжените сили на Украйна продължиха

...
Ген. Съби СъбевПрез изтеклия месец Въоръжените сили на Украйна продължиха
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Руската отбрана на Запорожкия фронт се пропуква, настъпва решителна фаза

Ген. Съби Събев

През изтеклия месец Въоръжените сили на Украйна продължиха да удържат стратегическата самодейност в нападателната война на Русия против страната. Украинската контраатака продължава и се разви в три посоки, като основно се очерта направлението Орехов-Токмак-Мелитопол. Руските сили претърпяха разгром южно от Бахмут.

Ожесточаване на дронната война
Ожесточи се дронната война сред двете воюващи страни. Русия продължи да нанася ежедневни ракетни и дронни удари по украинската пристанищна инфраструктура и редица украински обитаеми места, причиняващи и жертви измежду цивилното украинско население.
На собствен ред ВСУ отговаряха с ракетно-дронни удари по съветски военни обекти и военни летища на съветска територия, от които Русия нанася удари по Украйна. В последния месец Украйна стартира да нанася удари и по обекти на съветската военна промишленост. Увеличиха се и украинските ракетни и дронни удари по съветски военни обекти в Крим, както и по съветски военни кораби, на които са нанесени вреди. След офанзива по Севастопол бяха тежко развалени огромен съветски десантен транспортен съд, нова подводница-носител на КР „ Калибър “ и изсъхнал док за ремонт на кораби. При украинска специфична интервенция край Евпатория, бе погубен съветски Противовъздушна отбрана комплекс " Триумф ", на стойност 1.2 милиарда $, както и радар. При дронни офанзиви по военни летища на съветска територия бяха унищожени и тежко развалени няколко самолета на съветските Върховен касационен съд. Украинските ракетни и дронни удари мощно дискредитираха съветската Противовъздушна отбрана и ПРО.

Русия образува две нови общовойскови армии – 25 ОВА в източния си боен окръг и 18 ОВА – в южния боен окръг. Части и съединения на първата, незадоволително готови, към този момент са развърнати на Купянското направление, само че разполагат единствено с 55% от нужното въоръжение.

Пореден месец на яростни боеве по фронтовете

Деветнадесетият месец на съветската инвазия в Украйна бе присъщ с яростни боеве по фронтовите линии. Украинската контраатака навлезе в сериозната си фаза на пробив на съветските отбранителни линии в Запорожието. Очертаха се едно основно и две второстепенни посоки на украинската контраатака. На основното направление на контраофанзивата Орехов-Токмак-Мелитопол бе сбъднат забележителен тактически пробив на основната съветска отбранителна линия в региона на обитаемоте пунктове Роботине и Вербове и южно от тях, на дълбочина към 15 км от фронтовата линия при започване на контраофанзивата. Този пробив последователно се уголемява и украинските сили се насочват към втората съветска отбранителна линия, като вкараха в боевете обособени механизирани елементи. След пробив и на втората съветска отбранителна линия, УВС най-вероятно ще вкарат в боевете и главните си бронетанкови сили.

На направлението Велика Новосилка-Бердянск, ВСУ също оказват напън, с който сковават остатъчни съветски запаси. На това направление украинските сили се вклиниха до 20 км в съветската защита. Украинските войски продължиха настъплението си и на Бахмутското направление, като овладяха Андриивка и Клищивка и деокупираха над 50 кв. км повърхност. При тези украински интервенции бе изцяло обкръжена и унищожена 72-а мотострелкова бригада от 3-и съветски армейски корпус, а две съветски въздушно-десантни бригади бяха разгромени. На това направление ВСУ сковават забележителна съветска войскова формация от към 52 000 души, в това число елитни въздушно-десантни елементи и съединения, които се отклоняват от увеличаване на съветската защита по основното направление на украинската контраатака. Това са главните сили на две въздушно-десантни дивизии и четири обособени въздушно-десантни бригади, само че част от тях бяха трансферирани на юг за прекъсване на украинския пробив.

Продължи украинската акция за заличаване на съветската артилерия, вследствие на която е ликвидирано съветското артилерийско предимство, а ВСУ даже имат превес в далекобойни артилерийски средства. Общо от началото на контраофанзивата украинските сили са унищожили 2894 съветски артилерийски средства, в това число 900 през последния месец.
ВСУ не престават да отразяват офанзивите на съветските войски в Купянското и Лиманското направление, на които съветското командване концентрира надлежно 45-хилядна и 48-хилядна формация от сили.
Руските окупационни сили оказват напън на Купянското и Лиманското направление, за да отклонят украински запаси от Запорожкото и направление. Продължават да контраатакуват безуспешно и на другите посоки, като изтощават останалите им боеспособни сили.

Какво реализира украинската контраатака за 3,5 месеца

Украинската контраатака за пробив на съветската защита и отбранителните съветски интервенции за възпирането й са в сериозна фаза и доближават до кулминационната си точка. Последната евентуално ще зависи също от салдото на силите на двете страни, както и от западната помощ за Украйна. ВСУ, без значение от лимитираните си запаси, от началото на контраофанзивата си ползват петвекторна оперативна тактика против съветските окупационни сили. Петте вектора на тази тактика са взаимно свързани и ориентирани към реализиране на основната стратегическа цел – принуждаване на съветските окупационни сили да изоставен територията на Украйна в интернационално приетите й граници. Основният вектор са интервенциите по фронта с основна цел – пробив на съветската защита на Запорожкия фронт за спиране на земния кулоар с Крим. Вторият вектор е заличаване на съветската артилерия посредством ефикасна контрабатарейна битка. Третият вектор е удари по логистичните пунктове и артерии за доставяне на съветските окупационни сили - пътни и ж.п. възли, мостове, командни пунктове, информационни възли, хранилища за гориво, муниции и военна техника. Четвъртият вектор е нанасяне на ракетни и дронни удари по военни обекти и предприятия на военната индустрия на територията на Русия, в това число по военни летища. Петият вектор е ориентиран към Крим и обезвреждане на съветския Черноморски флот – заличаване на Противовъздушна отбрана, щабове, летища, кораби – надводни и подводници, командни пунктове и съветски запаси. Тук се преследват две съществени цели - реализиране на доминация в северозападната част на Черно море и деградиране на съветските логистични качества за отбранителните им линии в Запорожието.
В четвъртия месец на своята контраатака ВСУ съумяха да се вклинят в съветската защита и да осъществят тактически пробив в нейната първа и най-силно укрепена отбранителна линия с преодоляването на Роботине на Мелитополското направление в Запорожието. Преодолени бяха най-гъстите минни полета на този фронтови сектор и е овладян един от най-укрепените отбранителни пунктове. Но към момента в украинската контраатака доминират офанзивите с дребни щурмови групи.
На главното направление Орехов-Токмак-Мелитопол, ВСУ концентрираха 50-хилядна войскова формация и съумяха да напреднат на юг с към 18 км. Близката цел е гр. Токмак, който към този момент е на 15-18 км от достигнатите рубежи от ВСУ. Градът е главният укрепен защитителен възел на втората съветска отбранителна линия. Ако украинските войски освободят или най-малко блокират този град, те ще могат да обстрелват с далекобойни оръжия Мелитопол и автомагистралата, която минава през града, която е главният път на сухопътния кулоар към Крим и основна логистична артерия за съветските сили. Развивайки своето нахлуване към Токмак, украинските сили ще би трябвало непрекъснато да уголемяват своя " чеп ", с цел да сведат до най-малко заплахата от флангови удари и отбягване на обграждане на настъпващите украински сили.

Бавният ход на украинската контраатака се дефинира от няколко фактора: обширните и гъсти минни полета; трилинейната крепко укрепена съветска защита с противотанкови изкопи и пирамидални препятствия; съветското авиационно превъзходство; упоритата опозиция на съветските окупационни сили.

Все повече триумфи реализират ВСУ и с ракетно-дронните си удари по съветски цели и обекти в дълбокия съветски гръб. Нарастващите украински офанзиви, по изказвания на началника на украинското военно разузнаване, преследват три съществени цели: изтощение на съветската ПВО; изваждане от строя на повече военно-транспортни самолети и бомбардировачи; разрушение на военни индустриални уреди. Само по Крим през месеца бяха нанесени пет удара против военни обекти на съветския ЧФ и неговия щаб в Севастопол, летища, командни пунктове, средства за Противовъздушна отбрана. Производството на дронове в Украйна е повишено многократно, спрямо 2022 година ВСУ възнамеряват да закупят или произведат за потребностите на армията до 200 хиляди дрона в близката една година.

Пропуква ли се съветската защита на Запорожкия фронт

Руската защита на Запорожкото направление стартира да се пропуква и навлиза в сериозна фаза, вследствие на украинския напън и изтощението на съветските окупационни сили. Независимо, че съветските сили концентрираха към 60% от своите старания и качества за защита на първата отбранителна линия, същата беше пробита от УВС на главното направление на украинското нахлуване. Това наложи снемане от други посоки и прехвърлянето на обособени съветски въздушно-десантни елементи за прекъсване напредъка на украинските сили, в това число елементи от 76-а гвардейска десантно-щурмова дивизия, снети от Луганското направление, както и съветски елементи от Бахмутското направление. Тези усиления може да забавят украинското нахлуване, само че е малко евентуално да го спрат дефинитивно.
Разгромът при Бахмут на една мотострелкова и две въздушно-десантни бригади на съветските сили ще изисква тяхната промяна, само че съветското военно управление към този момент изчерпа както оперативните, по този начин и стратегическите си запаси. Това ще наложи снемане на сили от други посоки, което ще отслаби тяхната защита.
Руската окупационна формация, по оценка на украинското разузнаване, към този момент доближи 420 000 души, без силите на Росгвардия, службите за сигурност и други спомагателни сили. Най-вероятно тези сили ще нарастват в идващите месеци, след довеждане докрай на подготовката на в допълнение рекрутираните близо 300 000 души, по изказвания на съветския президент, през последните 5-6 месеца. Основната част от тях, от състава на новата 25 ОВА, незадоволително подготвени, бяха прибързано развърнати в Източна Украйна на Купянското и Бахмутското посоки. Руските сили в Украйна, обаче, изпитат дефицит на готови запаси, артилерийски средства и муниции, както и нисш команден състав.

Дали съветската защита ще бъде пробита изцяло, ще стане ясно най-вероятно до края на м. октомври. Но паниката у съветските сили за втората и третата им отбранителни линии се ускоряват. Не е изключено съветските окупационни сили през м. октомври да опитат ново нахлуване на Купянското или Лиманското посоки, с упованието да отклонят украински запаси и улеснят защитата си на Запорожкото направление. Или да трансферират главните си сили от тези две посоки на Запорожкия фронт с цел да спрат украинския пробив, разбирайки стратегическата опасност от същия.

Очакван ход на военните дейности до края на есента

Решителният пробив на съветската защита от ВСУ е оправдано да бъде приключен преди началото на есенния кален сезон, който ще ограничи придвижването на по-тежката бойна техника отвън асфалтираните пътища. Украйна разполага с лимитирано време от 5-6 седмици да го реализира. Най-перспективно за продължение на украинското нахлуване се обрисува направлението към популации пункт Очерувато, с което се обхождат и блокират мощно укрепените пунктове Вербове и Новопрокопивка. За задачата ВСУ ще би трябвало да концентрират още от своите запаси на това направление и източно от Токмак да вкарат в стълкновение и главната част от тежките си механизирани и бронетанкови сили.

Украинското политическо и военно управление евентуално приготвя и авариен проект, в случай че не успее да осъществя до дъно сегашния си проект на контраофанзивата. Този проект Б най-вероятно ще цели продължение на настъпателните дейности през есента и зимата, въпреки и с стеснен ритъм, до заледяване на почвата, т.е. прерастване на актуалното контранастъпление в есенно-зимна контраатака и излизане на азовския бряг до края на 2023 година

Четири са главните фактори, които ще дефинират хода на военните дейности в Украйна до края на есента – съществуването на запаси на двете воюващи страни, снабдяването с бойна техника и муниции, гъстотата на съветските отбранителни линии в дълбочина и съществуването на удобни есенни климатични условия.
Ако ВСУ са съхранили главната част от стратегическите си запаси и в случай че до края на октомври са налице удобни климатични условия, Украйна към момента разполага с малко повече от месец времеви прозорец да продължи решителната фаза на контраофанзивата си за реализира по-решителни резултати преди късния есенен и зимния сезон. Тяхната минимална цел най-вероятно ще бъде уединяване на гр. Токмак, с което се прекъсват значими железопътни и шосейни пътища за доставяне на съветските окупационни сили. Достигането до Токмак ще разреши на ВСУ да открият огневи надзор с далекобойните си РСЗО (HIMARS и M270) над цялата пътна и железопътна инфраструктура по сухопътния кулоар до Кримския полуостров, с което съветската логистика може да бъде блокирана много дейно.
Максималната цел на ВСУ ще е спиране на главната автомагистрала сред Бердянск и Мелитопол и вероятно излизане на азовския бряг, с което на практика се разсича и земният кулоар с Крим и се изолира съветската окупационна формация в Крим и западната част на Запорожка и източната част на Херсонска област, която изолираност може да стане цялостна с разрушаването на Керченския мост. Поставянето в цялостна изолираност на Крим и западната съветска войскова формация може да предреши изхода на войната. Ако Украйна доближи брега на Азовско море до регион, от който ще е в положение да обстрелва по-масирано Крим и да унищожи Керченския мост, войната ще бъде стратегически изгубена за Русия.

Снабдяването с бойна техника и муниции е от витална значимост за ВСУ. Поредната среща на Контактната група за защитата на Украйна в Рамщайн генерира нови пакети военна помощ от Германия, Съединени американски щати, Англия, Чехия, Дания, Нидерландия, Канада и други страни. Формирана бе и ИТ коалиция за Украйна, за основаване на сигурна и устойчива ИТ инфраструктура за ВСУ. Очакват се до края на м. септември и доставките на 31 американски танка „ Абрамс “, а в близко бъдеще и тактически балистични ракети ATACMS, артилерийски муниции и такива за РСЗО HIMARS, както и още западни танкове и немски далекобойни крилати ракети „ Таурус “, български бронетранспортьори, още средства за Противовъздушна отбрана и други. Франция приготвя украински летци са самолети Мираж 2000.
Същевременно, Украйна усилва личното си оръжейно произвеждане, изключително ударни безпилотни летателни апарати с огромен обхват. Чрез тях ВСУ ще слагат под опасност съветски военни и военно-промишлени обекти на дълбочина до 1000 км в територията на Русия.
Руските окупационни сили ще насочат всички свои сили и качества да не позволен пробив на двете останали отбранителни линии, най-вероятно ще изградят и спомагателна отбранителна линия, като последна опция да спрат украинското нахлуване на Запорожкото направление. Те с неспокойствие чакат есенния дъждовен сезон, за намаляване на украинския напън. След началото на огромните дъждове съветските окупационни сили евентуално биха получили 2-3 месеца опция да изградят нови отбранителни линии на южното направление, в случай че ВСУ не са приключили пробива си.
А съветските загуби продължиха да порастват. Само за изтеклия месец същите наброяват: персонален състав – 16 690 души убити; танкове - 287; ББМ - 403; артилерийски средства - 900; РСЗО – 66; средства за Противовъздушна отбрана - 37; БЛА - 544; крилати ракети – 112; кораби – 3 развалени, включително подводница; автомобилна техника – 961; специфична техника – 113.

Б.Р. Коментарът е оповестен на фейсбук страницата на автора
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР