“GEM-63 са най-новите двигатели от цяла серия, първоначално въведена в

...
“GEM-63 са най-новите двигатели от цяла серия, първоначално въведена в
Коментари Харесай

УСПЕХ: Американската ракета Атлас 5 излетя за пръв път с нови твърдогоривни двигатели GEM-63!

“GEM-63 ” са най-новите мотори от цяла серия, в началото въведена в употреба през 90-те години. Първата версия “GEM-40 ” (номерацията идва от диаметъра, в тази ситуация 40 инча) стартира да се употребява на “Делта 2 ” през 1990 година, а по-късно “GEM-46 ” бяха внедрени на “Делта 2-Тежкотоварна ”. Третото потомство “GEM-60 ” се използваха за оборудването на среднотоварните “Делта 4 ”. Всичките тези ракети са към този момент пенсионирани – останала е само “Детла 4 ” в тежкотоварен вид.

Скоро “GEM-63 ” ще се внедрят на новата ракета на ЮЛА “Вулкан ”, която ще размени всички “Делта ” и всички “Атлас ”. Но до момента в който “Вулкан ” с новите американски ракетни мотори “BE-4 ” на главната степен влезе в употреба, ЮЛА реши да организира дебюта им на използващата руски мотори “РД-180 ” ракета “Атлас 5 ”. 

Така компанията извършва равномерен преход от старите към новите ракети. Двигателите “GEM-63 ” се създават чрез нови начини за автоматика и роботика, надлежно това смъква цената на изстрелването. 

Днешният полет бе пети на ЮЛА за 2020-та година. Други две задачи на компанията също бяха за военни цели, само че имаше и две междупланетни – изстрелването на американско-европейската задача за проучване на Слънцето “Солар Орбитър ” през февруари и на марсохода “Пърсъвиърънс ” през лятото. 

Запис от изстрелването: ULA

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР