Газят патриотична инициативаМасова кампания на хейтъри - “загрижени българи, от

...
Газят патриотична инициативаМасова кампания на хейтъри - “загрижени българи, от
Коментари Харесай

Майцепродавци хулят знамето на България

Газят патриотична самодейност
Масова акция на злобари - “загрижени ” българи, от няколко дни ври в интернет. Тя е против пилона с българското знаме, който ще се издига на Рожен - самодейност показана преди повече от половин година. Фондация “Наследство в бъдещето ” стои зад идеята националният байрак да се развее от 1430 м надморска височина и по този начин да се трансформира в най-високия в Европейския съюз.

Докато се сипят всевъзможни упреци против патриотичната самодейност, институциите също бяха заляти със сигнали против нея. Оказа се, че всички инспекции дотук демонстрират единствено едно - няма нарушавания на нито една писмен знак от закона и няма причина издигането на българския байрак с размери - 110 kв. м или 41,11 х 27 м, да бъде спряно, каквито неистови викове се чуват от страна на майцепродавци, криещи се зад сякаш положителни планове и запазване на Родопите.
Симеон Караколев, ръководител на Фондация “Наследство в бъдещето ”, пред “Труд news ”: Не сме страна, в случай че не можем да развеем националния байрак


- Господин Караколев, за какво съгласно вас в този момент се подвига звук към пилона “Рожен ”? 
- Няма пояснение за какво в този момент се подвига звук. Още на 1 ноември м. година обявихме началото на акцията за издигане на стълб “Рожен ”, казахме навръх кое място ще го издигнем, обяснихме за какво го вършим, за какво е толкоз висок, с какво го обвързваме, всичко това съм го обяснил неведнъж. Т. е. не е вест, че пилонът ще бъде издигнат на Роженските поляни.

- Какво вършиме сега? 
- Имаме да съберем още стотина хиляди лв., с цел да се изплати всичко. От предходната седмица, откогато “загрижените ” българи започнаха крепко да хейтят във фейсбук, имаме към 40 000 лв. дарения. Целият план е на стойност към 1 милион лв., като една огромна част от този план - повече от една трета, са доброволни дарения от компании, примерно една компания подарява цимент, другата арматура, третата прави изкопните действия. И това е в границите на към 300 000 лв.. Включиха се огромни предприятия и институции. Има изпратени хиляди есемеси и стотици дарения онлайн. Големият ни проблем тези седем месеца, откогато върви акцията е, че няма гласност. Рекламата е скъпо наслаждение. Ние мъчно може да влагаме в реклама. Направихме един опит с БНР, инвестирахме към 4 000 лв. за реклама. Поканихме Българска национална телевизия, Нова и БТВ да се причислят като медийни сътрудници. От самото начало до ден сегашен и по този начин ще бъде до издигането на знамето всичко е обществено, като след приключването на акцията една от най-големите интернационалните одиторски компании ще извършат одит и той ще бъде възложен на всички заинтригувани страни.

- Появиха се изявления, че ще бъде излят бетон що се касае за Емпайър Стейт Билдинг?
- Това са безспорни нелепости. Бетонът, който поставяме като пиедестал, един милиметър няма да се вижда над повърхността на тревата. Фундаментът е подземен. А откакто приключат строителните действия, всичко се зарива и заравнява и се поставят чимове. Повърхността ще бъде непокътната. Бетонът, който е положен като пиедестал, е от порядъка на 300 кубика - що се касае за една дребна къща.

- Появиха се иронични намеци, че знамето след няколко месеца ще стане на парцал и няма да има кой да го смени...
- Тук има два въпроса. Ние българите имаме неприятния табиет да гледаме всичко срутващо се около нас и да не вършим нищо по въпроса. Дай ни да плюем, да се подиграваме. Имахме диалози с регионалния шеф на Смолян целият стълб да бъде дарен на страната, с цел да може страната да сменя знамето, когато се наложи - за нея това няма да е проблем. То ще би трябвало да се сменя може би веднъж годишно, най-вече два пъти. Каква страна сме ние, в случай че не можем да си позволим да си смени знамето? Но да предположим, че страната не желае и нехае. Ще го сменим ние. Пилонът е екипиран със специфичен механизъм, знамето може да се сменя, да се смъква, когато решим.

- Спазени ли са всички условия при строителството на пилона на Министерство на околната среда и водите, на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Смолян?
- Всички. Излезе публична информация от Министерство на околната среда и водите, че няма никакви законови нарушавания от наша страна. Има мнение и от Министерството на земеделието. Никакви нарушавания. Този план бе презентиран на всички кметове и регионалния шеф от Смолянска област, на предприятия, на търговци. Това не е решено през вчерашния ден. Това е акция, която върви седем месеца. В последна сметка аз не го строя това в задния двор на личната си къща. Правя го, с цел да стане една прелестна дестинация, да дойдат хората, някои с трогване, с горделивост, други да си издигнат националното самочувствие, което ни липсва. Добрите дела няма да свършат. Има дела, които не ми харесват. Например някой да ми постанова моето родолюбие и национализъм да го изразя като засадя едно дърво. Аз ги показвам, когато върша тези огромни събори. Пилонът ще бъде открит на 13 юли, а от 14 до 16 ще се организира постоянният събор на Рожен и ще честваме неговата 125-годишнина. Така показвам аз моето родолюбие.

- Според зложелатели Родопите щели да замязят на лунен пейзаж?
- Болшинството от хората, които разясняват Рожен, в никакъв случай не са стъпвали там, още повече на събора. След по-малко от месец там ще дойдат 300 000 души. И това е задачата - да могат тия хора да се съберат на едно място, да вложат една хубава, положителна съзидателна сила, да се усети страстта на тези въодушевени хора. Точно на поляните, където инсталираме този паметник, е минавала граничната вадичка, разделяла българите преди 111 години. “Рожен ” е одобряван като събор обединител и аз съм сигурен, че ще продължава да бъде подобен, все пак и макар всички.
Николай Мелемов, кмет на Смолян: Всички законови процедури са спазени


По мотив запитвания от медии и жители какви разрешителни е издала Община Смолян за построяването на стълб в местността Рожен осведомяваме, че парцелът е частна благосъстоятелност на Сдружение “Рожен - завещание в бъдещето ”.

Издадено е позволение за слагане от основния проектант на Община Смолян по реда, написан в Раздел IХ “Преместваеми обекти и детайли на градското обзавеждане ” към Глава III на Закон за устройство на територията “Устройство на териториите и поземлените парцели ” - член 56 от Закон за устройство на територията и Наредба №16 за обектите и детайлите на градското обзавеждане по чл.56 от Закон за устройство на територията, за рекламите, осведомителните и монументално - декоративни детайли и за рекламната активност на територията на Община Смолян.

За фундамента е издадено позволение за градеж №56 от 07.06.2023 година, като при издаването на посочените разрешителни са спазени откритите законови разпореждания, показано е решение на комисията по чл.17, ал.1, т. 1 от ЗОЗЗ и мнение - единодушие от страна на Областна дирекция земеделие - Смолян.

Следва да се уточни, че при издаването са спазени всички открити законови правила според Закон за устройство на територията и останалите използвани подзаконови разпореждания.
Проф. Николай Овчаров, историк, пред “Труд news ”: Криворазбраният демократизъм не води до нищо положително


Този стълб има своето място и това знаме, което ще бъде на него. Това ще бъде доста красива и патриотична панорама. Инициаторът на нещата е безусловно откровен в своите планове. Не мога да възприема позицията на “либералите ”, които както постоянно застанаха срещу една такава добра национална концепция с предлога, че това е патриотарство, псевдопатриотизъм и т. н. Няма нищо неприятно един човек със лични средства да направи сходно подаяние. България има потребност от сходни неща, несъмнено, те не заместват същинската, огромната битка за по-добър живот, за по-високи приходи, борбата за Северна Македония и т. н. Такива жествове обаче имат своето място и аз не считам, че ние би трябвало да заставаме срещу тях. Виждам общия писък, който настъпи, същите хора, които споделят и за какво би трябвало да се занимаваш с глупави исторически разногласия с тази Северна Македония, когато би трябвало да гледаме напред. Съзнателно го вършат, не знам дали го вършат за да уронват българския авторитет или не, само че резултатът е тъкмо подобен. Скоро несъмнено ще има крясъци и викове за какво вършим монумент на Левски в Тараклия, Молдова - слагането му е планувано през септември. Аз съм приел, че съществуват тези хора, само че това не значи, че те вършат положително на страната. За страдание този конфликт е доста световен - той е във всичко, като се стартира от общата политика, даже в ръководството на страната в този момент. Различията са концептуални, те са доста дълбоки. Дори в Европейски Съюз, даже в този към този момент глобалистичен свят, всяка страна би трябвало да знае това, с което тя е друга от останалите. И огромните страни го вършат - никой в една Франция, да вземем за пример, няма да му хрумне да оспорва ролята на Наполеон. Или в Англия - смисъла на борбата при Ватерло. Всеки си знае своята история, никой не е отстъпил на милиметър от нея и това, което либералите ни приказват, не е правилно - естествените огромните страни, които имат доста история, се борят за всеки сантиметър от нея. Аз като историк мога да го кажа. Криворазбраният демократизъм не води до нищо положително.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР