„Газпром“ завърши строителството на морската част на газопровода „Турски поток“

...
„Газпром“ завърши строителството на морската част на газопровода „Турски поток“
Коментари Харесай

„Газпром“ завърши строителството на руската част на „Турски поток“


„ Газпром “ приключи строителството на морската част на газопровода „ Турски поток “ на съветска територия. Първата тръба от газопровода към този момент навлече в изключителната икономическа зона на Турция, заяви South Stream Transport (SST) B.V., дъщерната компания на „ Газпром “, която се занимава със строителството на газопровода.

Pioneering Spirit, най-големият тръбополагащ транспортен съд означи това събитие с полагане на морето тръбни секции с съветски и турски знамена, символизиращи пресичането на границата на изключителната икономическа зона сред две страни, се споделя в известие в събота. От двете тръби на газопровода са издигнати 448 километра на тръбопровода. Отбелязва се, че строителството тече по график, като за по-малко от половин година е положена съвсем една четвърт от морския сектор.

Проектът за газопровода „ Турски поток “ планува строителство на две тръби по дъното на Черно море. Капацитетът е 15,75 милиарда куб м газ всяка. По едната тръба ще бъде доставян газ за турския пазар, а по другата се планува пренос на газ през Турция за европейските страни.
Строителството на първата тръба стартира през месец май. Изграждането на морската част се прави главно посредством тръбополагащият транспортен съд Pioneering Spirit на компанията Allseas, като приблизително дневно се поставят по към 4 км от газопровода. Работата се усложнява от това, че дълбочината на Черно море на границата на изключителната икономическа зона на Русия и Турция е 2171 м, което е и един от най-дълбоките сектори от „ Турски поток “.
Строителството на газопровода провокира терзание от страна на Украйна. През септември, както напомня РИА Новости, ръководителят на „ Нафтогаз Украйна “ Андрей Коболев съобщи, че след въвеждането на „ поток “ в употреба, южната линия на украинската газотранспортна система може да се окаже непотребна.

Неведнъж обаче съветски представители разясняват, че строителството на новите газопроводи не значи цялостно спиране на преноса, а понижаване на размерите.

Към сегашния миг договаряния за доставка та газ през „ Турски поток “ водят Унгария, Италия, Гърция, Сърбия и България.
Както акцентира министъра на енергетиката на Русия Александър Новак, новите наказания на Съединени американски щати, утвърдени от президента Тръмп през август няма да окажат въздействие върху строителството на „ Турски пото
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР