Газпром осигурява почти половината от годишните нужди на Полша -

...
Газпром осигурява почти половината от годишните нужди на Полша -
Коментари Харесай

Reuters: Какви са опциите на България и Полша след спрения руски газ?

Газпром обезпечава съвсем половината от годишните потребности на Полша - 10 милиарда кубически метра (bcm) при общо ползване от над 20 милиарда кубически метра. По-малко от 8% от газа се употребява за произвеждане на електрическа енергия, като близо 80% се зарежда с въглища. Водещите промишлени консуматори не са наранени от решението на " Газпром ", пишат от организация “Ройтерс”.

Непредвиденият ход от страна на Москва би могъл да засегне семействата, само че полският министър председател Матеуш Моравецки уточни, че се надява да не се стигне до там.

Полша покрива останалите си потребности с 6,2 милиарда м3 посредством доставки на полутечен природен газ (LNG), изпратени до нейния терминал. Газовото вместилище в Полша от 3,5 милиарда кубически метра е запълнено с 76%, което е двойно по-високо от преди година, демонстрират данните на оператора, което му дава комфортна възглавница, с цел да продължи да доставя клиентите, както е поискано, откакто отоплителният сезон завърши и потреблението нормално понижава до към 1 милиарда кубически метра на месец през топъл сезон.

България употребява към 3 милиарда куб. м газ годишно, като към 90% от това идва от " Газпром " през Турция. Страната получава и дребни количества газ от Азербайджан. Българското газово вместилище от 550 милиона кубически метра е запълнено единствено с 17,6% по данни на оператора.

Полша може да набира газ посредством две връзки с Германия, в това число противоположни потоци по тръбопровода Ямал-Европа, до момента в който интерконектор с Чешката република може да доставя до 1,5 милиарда куб. м годишно.

Три спомагателни връзки би трябвало да бъдат отворени тази година - връзка с Литва с годишен потенциал от 2,5 милиарда кубически метра на 1 май, една със Словакия с потенциал от 5-6 милиарда кубически метра по-късно през годината 10 милиарда кубически метра би трябвало да тръгнат през Норвегия от октомври.

Настоящите и идните различни направления за доставка на Полша допускат, че Варшава е в сигурност без доставките на " Газпром ".

България ще избере импорт на газ от Гърция и Турция, който може да се добавя с импорт от LNG терминали в тези страни. Тя също по този начин ще търси вид за потребление на общите покупки на газ от Европейски Съюз, сподели нейният енергиен министър. София възнамерява да приключи интерконектор с Гърция през юни, което ще й разреши да внася 1 милиард кубически кубически метра годишно азерски газ. В момента България внася към една трета от плануваните по контракта си количества за азерски газ.

Българското държавно управление съобщи, че доставките до потребителите са обезпечени за най-малко месец напред и към този момент не възнамерява да лимитира доставките.

Според анализатори София би трябвало незабавно да подпише покупко-продажби с доставчиците на полутечен природен газ Катар, Алжир и Съединени американски щати, както и да работи за увеличение на доставките от Азербайджан.

България също би трябвало да се стреми да подпише съглашения за взаимност с Румъния и Гърция, с цел да подсигурява, че може да употребява всеки авариен газ, който има, считат анализатори.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР