Газпром едностранно наруши договора си с България. Най-напред Газпром се

...
Газпром едностранно наруши договора си с България. Най-напред Газпром се
Коментари Харесай

Посланик Херо Мустафа: Газпром едностранно наруши договора си с България

" Газпром " едностранно наруши контракта си с България. Най-напред " Газпром " се опита да промени изискванията на контракта си, а по-късно, когато България се застъпи за себе си, " Газпром " реши да употребява едностранно енергетиката като оръжие. Именно по тази причина години наред работим дружно за диверсификация ", съобщи пред Нова телевизия посланикът на Съединени американски щати у нас Херо Мустафа.

" През март нашата администрация в Съединени американски щати съобщи, че ще предоставим спомагателни 15 милиарда кубични тона полутечен природен газ за Европа. Както разбрахте напълно неотдавна, по време на визитата на министър-председателя и министъра на енергетиката на България във Вашингтон работихме дружно, с цел да може да осигурим две изключителни доставки на полутечен природен газ на цени, отлични за България; и ще продължим да работим за средносрочни и дълготрайни решения, тъй като сме другари и сътрудници ", разяснява Мустафа.

" А в този момент бих желала да се върна на тематиката за диверсификацията. Представете си, в случай че преди една година България беше приключила междусистемната газова връзка Гърция-България, да вземем за пример, то България нямаше да бъде в настоящето състояние. Така че се работи в опит за реализиране на диверсификация допустимо най-бързо. И това ще се случи - освен с полутечен природен газ от Съединени американски щати, само че и от други страни, което е извънредно значимо. И още веднъж ми се желае да се върна към това, с което започнахме. Русия бе тази, която едностранно наруши контракта си. За тези, които винят България за случилото се, споделям: " Застъпете се за България, застъпете се за енергийната самостоятелност на България ", добави тя.

" Както съм казвала доста пъти, България е другар, сътрудник и съдружник, както и доста мощен и приближен сътрудник в НАТО. Това дали България ще реши да изпрати военна техника, или не е решение, което следва да се вземе сред България и Украйна. To e суверенно решение на България. А аз бих желала да се съсредоточа върху позитивното - фактът, че България построява на територията си бойна група на НАТО, фактът, че България одобри над 100 000 бежанци, фактът, че България поддържа резолюциите на Организация на обединените нации и глобите, както и че България се опълчва на жестокостта, на която сме очевидци, опълчва се на унищожителните дейности на Русия против цивилно население и цивилен цели, които следим ", уточни Херо Мустафа.

Запитана съгласно нея кое би могло да бъде работещо решение, водещо до пробив в връзките сред България и Република Северна Македония, Херо Мустафа отговори:

" Най-важното е да се води разговор. Мисля, че новите държавни управления и от двете страни сложиха положително начало на разговора. Знаете, че ние като администрация, имаме вяра в единството на Европа и в участието на тези страни в Европейския съюз. Знаете като българка, че участието на България в Европейския съюз към този момент 15 години - с изгодите, които произтичат за България - и участието на страните в района в Европейския съюз разрешават по-голяма районна непоклатимост и районен разцвет. Бих споделила, че разговорът е значим. А това, което не е потребно, е, в случай че и двете страни слагат ултиматуми или употребяват отрицателна изразителност, както и в случай че политиците от двете страни гледат на това единствено като на спор, съдействуващ за личната им известност. Това не би било от изгода. Трябва да има същински разговор в опит за намиране на решение за пътя напред. Тази районна непоклатимост е значима, тъй като, в случай че не са членове на Европейски Съюз, се основава вакуум. А когато има вакуум, тези, които не желаят непоклатимост, ще се възползват от това ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР